söndag 29 augusti 2010

Longest kiss in screen history

Den här scenen, som påstås innehålla den längsta kyssen i filmhistorien, kommer från filmen Elena undone. Enjoy!

lördag 28 augusti 2010

The real L-Word

The real L Word Los Angeles är en serie som följer en grupp riktiga lesbiska kvinnor i deras vardag i Los Angeles, på arbetet och fritiden. Har någon sett den? Vad tycker ni om den?



The real L Word på Showtime

.

fredag 27 augusti 2010

More lovemaking positions

I ett tidigare inlägg frågade signaturen Anki om sexställningar för lesbiska och vi svarade med bland annat några länkar och filmklipp. Nu hittade vi även en bok i ämnet! Lesbian sex - 101 Lovemaking Positions heter den och några smakprov ur den kan man se här. Boken finns att köpa hos Hallongrottans bokhandel (på Hornstull och på nätet) samt hos Adlibris och Amazon (bara på nätet).


torsdag 26 augusti 2010

Sugar Rush


Idag har jag ägnat några trevliga timmar åt att sluka en ungdomsbok: Sugar rush. Ni kanske känner igen namnet från serien som gick SVT förut? Nu finns Julie Burchills Sugar Rush i svensk översättning och då kände jag förstås att den måste läsas.

För er som inte sett serien på tv tänkte jag nu berätta lite vad boken handlar om! Kim är femton år och har det rätt stökigt hemma eftersom hennes mamma lämnat familjen och rymt med en yngre man till en ö i solen. Hennes tioårige lillebror saknar mamman oändligt mycket men pappan verkar nästan njuta av att få vara riktigt deppig utan att någon stör.

Kim går i en privatskola i Brighton, men en dag försöker hennes pappa få henne att bli arg på mamman genom att säga att "Nu när vi bara har en inkomst vet jag inte om vi har råd med din privatskola längre". Kim köper inte resonemanget eftersom mamman knappt drog in några pengar tidigare heller, men för att inte ge sin pappa nöjet att se hennes besvikelse säger hon bara att hon tycker det ska bli spännande. Kims bästis, Saint, blir mycket arg och sårad när Kim berättar att hon ska börja på den kommunala skolan och det slutar med att de bråkar och slutar umgås.

På den kommunala skolan träffar Kim på Maria Sweet, eller Sugar, och förstår med ens vad kärlek är. Men Sugar är inte helt lätt att umgås med. Hon älskar sig själv och hon älskar uppmärksamhet från killar mer än något annat.

Jag tyckte om Sugar Rush. Dels för att det fanns en trevlig smart lesbisk huvudperson som jag kunde heja på genom boken och dels för att Julie Burchill låter en lära känna karaktärerna ordentligt, så att man verkligen kommer nära dem. Hon hoppar inte över att det kan vara otrevligt och jobbigt att gå i skolan, men hon ser alltid på det hela med humor och ironi.


En recension av: Angelica

onsdag 25 augusti 2010

Sötnos - Del 3 av 3

Jag undrar ofta över vad hon tänker och känner. När hon tittar sådär på mig, vilka tankar far då genom hennes huvud? Är hon lika attraherad av mig som jag är av henne? Jag vet att hon tänker på mig mer än vad hon borde, att hon saknar mig när vi inte träffats på länge. Jag vet att våra känslor är djupare än vänskap. Jag vet att hon vet det också. Men vi pratar aldrig om det. Vi leker en lek där vi är artiga och håller avståndet till varandra och det enda som kan avslöja oss är att vårt intresse för varandras liv är lite för stort, att vi pratar lite för mycket med varandra, träffas lite för ofta, att våra kramar varar en halv sekund för länge.

Har du börjat på den där tavlan med kvinnorna än, skriver hon i ett sms. Nej, har inte orkat, svarar jag. Du borde verkligen göra den. Jag har tänkt på den ända sen du berättade om den. Den ska bli så spännande att se! Jag ler för mig själv. Det där med tavlan, det var bara en idé jag slängde ur mig medan vi satt och fikade. Jag hade inte känt att det var ett projekt jag behövde sätta igång med just nu. Men nu, när hon tycker om idén, när hon vill se tavlan, då känns projektet plötsligt så mycket viktigare. Jag kanske kan börja redan i helgen.

Klockan elva på fredagkvällen går Joshua och jag från bion mot tunnelbanan när jag får ett sms av sötnos. Kan du komma hit? Det är ett konstigt sms för sötnos är inte en fåordig människa. Hon brukar inte vara kryptisk heller. Hem till dig? Nu? Kan det ha hänt något? Men flickvännen borde vara där och ta hand om problemen i så fall. Ja. Kan du?

Jag säger hejdå till Joshua och styr stegen mot den gata där sötnos och hennes flickvän har sin lägenhet. Porten är låst och jag ringer till henne. Hon kommer ner och öppnar för mig och jag ser direkt att hon har gråtit. Hon säger inget utan går bara upp för trapporna igen. Jag följer efter, upp för trapporna, in genom dörren, drar av mig skorna. Hon sätter sig i soffan. Flickvännen är inte där. Jag sätter mig bredvid och ser frågande på henne.

”Hon har träffat en annan”, säger hon. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag flyttar närmare och lägger min arm om henne. Vi sitter där en stund medan jag stryker hennes rygg. ”Vet du vad det konstigaste är? Jag vet inte om jag är ledsen eller glad. Jag tror jag är båda, samtidigt.” Jag nickar, men förstår inte vad hon menar. ”Du vet, allt var så utstakat. Vi skulle köpa ett hus. Vi hade bestämt vad våra barn skulle heta.” Jag tar med ens bort armen. Det kommer som en ren reflex, när hon börjar prata om flickvännen och deras planer. Hon ser på mig. ”Men jag har längtat så länge efter dig”, säger hon. Jag undrar om jag hör rätt eller om hon egentligen sa något helt annat och jag bara inbillade mig. ”Du vet om det, eller hur? Att jag har längtat efter dig?” När jag möter hennes blick vill mitt ansikte plötsligt inte sluta le och hon tittar bort, skrattar lite generat och gnuggar händerna mot varandra i knät. Jag lägger min hand på hennes kind och vänder henne mot mig igen. Sedan kysser jag hennes mjuka läppar, som jag velat kyssa dem tusen gånger i mina drömmar.

.

tisdag 24 augusti 2010

Sötnos - Del 2 av 3

Sötnos vet allt om mig; vad jag tänker, vad jag känner, vad jag gör. Hon minns allt jag säger. Om jag har nämnt i förbifarten att jag ska till doktorn på tisdag klockan tio nästa vecka får jag kort därefter ett sms där hon frågar om allt gick bra. Jag kan inte minnas att någon flickvän jag har haft har brytt sig så mycket om mig. Men sötnos är inte min flickvän.

Jag är hopplöst förlorad. Jag kommer på mig själv med att längta efter nästa sms, nästa mail. Mest av allt längtar jag till lördagarna, för på lördagarna är hon min. Då är flickvännen iväg och jobbar och sötnos har en hel dag över, bara för mig. Vi gör förstås inget otillåtet på lördagarna heller. Vi tar en promenad, fikar och pratar. Sådant som man gör med vänner. Ibland följer hon med mig och Joshua ut och dansar. Flickvännen stannar helst hemma eller går till någon bar med sina vänner. Jag kan inte förstå hur hon frivilligt kan vilja missa att se sötnos röra sig så energiskt men ändå smidigt till musiken, men jag är glad att få den synen för mig själv.

En natt gör jag ett misstag. Jag tittar lite för länge efter henne när vi sagt hejdå och hon går iväg längs gatan. Det är då Joshua märker det.
”Är du kär i henne”, frågar han. Jag försöker säga nej, försöker skoja bort det. Men jag ljuger så dåligt och han har redan förstått. Han skakar sorgset på huvudet.
”Det är ingen idé. Du förstår det, va?” Ja, någonstans vet jag det, men det hjälper inte. ”Hur länge har de varit tillsammans? Typ tio år?” Ja, jag vet det också. Jag vet att de har så mycket gemensamt, att de har planerat en framtid tillsammans, att de är så mycket ett par som två personer bara kan bli. Men det finns en del av henne som flickvännen aldrig når fram till. En del som bara jag kan röra. Det är den tanken som får mig att hänga kvar. Förmodligen borde jag inte göra det.
”Är det därför du inte har dejtat någon på typ två år”, frågar Joshua medan vi går mot bussen.
”Sluta”, säger jag. ”Du får aldrig någonsin nämna det här för någon. Aldrig.”
”Det är klart jag inte gör. Jag är bara orolig för dig.”

Jag kan inte sluta träffa sötnos. Hur skulle jag klara mig utan att veta att hennes omtanke ligger som en mjuk filt runt mitt liv? Jag skulle känna mig så ensam och utlämnad. De där stunderna, när hon sitter i min soffa med knäna uppdragna och hon ler mot mig, är de inte värda det? Ibland längtar jag så otroligt mycket efter att få röra vid henne, eller bara att få göra saker tillsammans med henne, att få dela alla de där sakerna i vardagen, och veta att hon är min. Men jag kan inte få det. Jag får mina värdefulla timmar varje lördag och en kram på hallmattan innan hon försvinner hem för att äta middag med flickvännen.

Jag tycker förresten inte om flickvännen. Inte bara för att hon har lagt beslag på sötnos, utan för att hon inte visar något som helst intresse för mig. De få gånger vi umgås alla tre, vilket oftast händer av en slump, visar hon mycket tydligt att jag inte är värd att ödsla tid på. Hon frågar ingenting om mig och mitt liv, även fast jag försöker vara artig och fråga henne hur hon har det. Antingen är flickvännen mycket självcentrerad eller så är det bara mig hon inte gillar. Några kvaliteter borde hon rimligtvis ha, eftersom sötnos har fallit för henne.

.

måndag 23 augusti 2010

Sötnos - Del 1 av 3

Vi är som gjorda för varandra. Jag vet det. Hon vet det. Hennes flickvän vet det inte, för jag är bara en vän. Vi skickar varandra minst tio sms och mail varje dag. Vi skriver inget förbjudet i dem. Jag kallar henne sötnos, men det kan man kalla en vän.

Vi träffades första gången i korridoren på universitetet. Jag satt lutad mot väggen och läste febrilt i boken ”Egots äventyr”. Vi hade fått i läxa att läsa den och kunna svara på frågor om vad den handlade om. Jag hade alldeles missbedömt tidsåtgången för jag hade bara kommit halvvägs och lektionen skulle börja om trettio minuter. Det var ingen känd bok så det fanns inga antologier eller skrivna recensioner jag kunde snoka rätt på heller. Det var också det som var meningen, hade läraren sagt, att vi själva skulle berätta vad vi tyckte boken handlade om utan yttre påverkan. Uppgiften hade inte låtit så svår till dess att jag hade börjat läsa. Karaktärerna i boken var beskrivna på ett mycket speciellt sätt. De hade inga namn utan hette saker som Egot, Stora Blå, Slängkappan och Glader. Man fick se hur de interagerade utan att veta vilka relationer de egentligen hade till varandra. Där satt jag fullt koncentrerad och försökte reda ut vilka personerna egentligen var, när jag märkte att någon stod framför mig och tittade ner på mig.

”Vad tycker du om den?”, undrade hon. Jag kände igen henne från föreläsningarna. Hon måste gå i den andra gruppen, de som hade haft lektionen redan igår.
”Jag ligger lite risigt till. Jag har bara hunnit halvvägs”, sa jag.
”Aha. Det slutar med att Egot byter namn, gör sig kvitt Slängkappan och rymmer med Stora Blå.”
”Verkligen? Det var skönt. Jag har alltid gillat romantiska slut. Det kändes i och för sig från början som att Lilla Blå hade känslor för henne.”
”Henne?”
”Ja, Egot..”
”Hur visste du att det var en hon?”
”Jaha… nej, det vet jag egentligen inte. Jag har en tendens att göra om alla karaktärer i alla böcker till kvinnor. Kanske är det för att jag gillar kvinnor själv.” Hon skrattade och satte sig ner bredvid mig.
”Hon är faktiskt en kvinna, men jag förstod det inte. Och då har jag ändå en flickvän.”

Det var så jag träffade sötnos första gången. Nästa gång vi sågs var ute på Blue Bar. Jag var där med några kompisar för att dansa bort natten. Sötnos hade för en gångs skull lyckats få med sig flickvännen ut, men flickvännen tyckte inte om att dansa. Hon satt i baren och underhöll någon kompis. Sötnos satt bredvid och såg trånande bort mot dansgolvet. Och det var då vi fick syn på varandra. Jag vinkade henne till mig och sedan dansade vi i säkert två timmar tills flickvännen kom och drog med henne hem. Men då visste jag redan att det inte var sista gången vi skulle ses.

.

Fler filmnyheter

Kylie Minouge som lesbisk i ny biofilm

Ja, det låter väl nåt? Kylie Minogue har inte gjort en filmroll sedan hon spelade den gröna fen i "Moulin Rouge" 2001, men nu är det dags igen. I kommande biofilmen "Jack and Diane", en film om lesbiska varulvar (!) spelar popsångerskan en tatuerad lesbisk kvinna. Det ryktas att hon även kommer att kyssa en kvinna i filmen. Läs mer här.



Julie Dufvenius övar lesbiska kyssar i SVT

Hon fick sitt genombrott 1997 i SVT:s ungdomsserie "Glappet" av Christina Herrström. Nu är hon etablerad Dramatenskådespelare och var Ingmar Bergmans sista darling när hon spelade i hans tv-drama "Saraband. Hennes roll som Marietta i "Gynekologen i Askim" är nyskriven.
- Ja, hon är en kvinna i min ålder som är hårt hållen av sin mamma. Men som plötsligt hittar en öppning i sitt liv. Hon försöker träffa män, men blir störtkär i en kvinna, avslöjar Julia Dufvenius. Läs hela artikeln här.





.

söndag 22 augusti 2010

Lesbiskt flörtande och dejting enligt About.com

På sidan About.com: Lesbian Life hittade vi några artiklar som tar upp dejting och raggning ur ett mer lesbiskt perspektiv. Se artiklarna här:


-Lesbisk dejting



-Flirting tips



-How-we-met stories



fredag 20 augusti 2010

Var träffas man?




Efter vår tidigare raggningsdiskussion började Fem fundera på var och hur människor egentligen träffas. Vi hittade en intressant artikel i DN, där man utgått från en Sifo-undersökning och lagt till tips om hur man kan träffas. (Artikeln är inte gayspecifik utan handlar bara om hur människor träffas överhuvudtaget så vi har lagt till en liten kommentar efter varje stycke) Nätdejting är på stark uppgång och närmar sig med stormsteg det allra vanligaste sättet att träffas: genom vänner. Här kommer resultaten från artikeln:

Genom vänner och bekanta – 29 procent
Leta i bekantskapskretsen om du är ute efter en partner, då har du statistiken på din sida. Men se först till att du är en person som dina kompisar vill rekommendera till sina kompisar.
–Titta nyktert på dig själv, är du lycklig? Först när min egen lycka är i ordning kan jag erbjuda något till någon annan, säger kärlekscoachen Carolin Dahlman.
Hur gör man för att träffa sin partner i bekantskapskretsen?
–Gå på saker som folk anordnar såklart, men man kan också själv arrangera en fest och be sina bekanta att ta med vänner. Ta initiativ till att samla folk, många tror att det räcker med att sajna upp sig på en dejtningssajt. Man kan också uppmärksamma vännerna på att man söker någon.
Hur ska man undvika att det blir konstig stämning om man försöker ragga på sina kompisar?
–Genom att inte superragga, utan göra det smidigt. Man kan tillåta sig att dejta långsammare än på krogen.
Fördelar: Genom vännerna blir man automatiskt ”kvalitetssäkrad”. Det kan vara lättare att träffa någon som har liknande livsstil och prioriteringar, och då är sannolikheten högre att det varar.
Nackdelar: Begränsande att bara träffa folk som redan är i ens egen umgängeskrets, särskilt om den är liten. Problem kan uppstå om det tar slut och man blir ovänner.
Bästa tipset: Ta aktivt hand om dig själv, gör saker du är passionerad över och sköt din hygien så att vännerna känner att de kan rekommendera dig med gott samvete, säger Carolin Dahlman.

Fems kommentar: Som lesbisk tjej ökar chanserna förstås på det här området om man skaffar sig många lesbiska vänner!





Nätdejtning – 23 procent
Registrera en profil på en dejtningssajt, beskriv dig själv och vem du söker och börja leta bland andra profiler för att hitta någon som kan passa. Sajten Shake my world kombinerar dessutom nätdejtandet med aktiviteter i verkliga livet där medlemmarna träffas.
–Vi kallar det massdejtning, säger Johan Landgren som driver Shake my world.
–Sajten blir som en mötesplats mellan dem som arrangerar singelevenemang och dem som deltar. På så sätt kan du mingla med många på samma gång, i stället för traditionell nätdejtning där man träffar en i taget.
Varför har nätdejtning blivit så populärt?
–Det är lättare att skicka i väg ett mejl till någon än att fronta en främmande person på krogen som kan snäsa tillbaka, man behöver inte känna sig lika sårbar.
Hur hanterar man de risker som finns med att träffa någon som man bara mejlats med?
–Man måste alltid vara försiktig med vad för typ av information man lämnar ut, det är samma sak på krogen. Sedan ska man tänka på att träffas första gången på en offentlig plats där det är många andra människor.
Fördelar: Enkelt att söka bland många människor utefter sina egna önskemål om till exempel ålder och intressen.
Nackdelar: Profilen på nätet kan bli svår att leva upp till i verkligheten och det finns inga garantier för att kemin stämmer när man väl träffas.
Bästa tipset: Ha inställningen att bjuda på dig själv, i kombination med att du är ärlig med vem du är och vad du söker. Sanningen visar sig alltid så småningom, säger Johan Landgren.

Fems kommentar: Om man som lesbisk vill hitta någon på nätet kan lämpliga sidor vara Qruiser, Flator.se och Gay parship. Fem kommer ta en närmare titt på dessa sidor i framtiden.

På jobbet – 14 procent
Att ta kontakt med en kollega är sällan ett problem, jobbet erbjuder många naturliga samtalsämnen. Däremot kan det bli känsligt när relationen ska föras in i den privata sfären.
–Jag tror att man ska ligga ganska lågt med det i början. Om man berättar för kollegerna att man än intresserad av någon, så kan det lätt svälla genom rykten, säger Christina Hermanrud, parterapeut och leg psykolog. Snacka med personen på ett naturligt sätt och se om den fortsätter samtalet. I så fall kan man föreslå en fika eller lunch på ett annat ställe än dit kollegerna går, så att man får vara i fred. Därefter kan man fråga till exempel om man ska äta ute på kvällen eller göra något utanför jobbet.
Fördelar: Ofta känner man varandra genom jobbet sedan tidigare, och vet någorlunda vem den andra är.
Nackdelar: Om det väl blir en relation kan det uppstå problem om den tar slut. Därför tycker Christina Hermanrud att par på jobbet ska vänta med att berätta om sin kärlek tills den första förälskelsen har lagt sig och man är mer säker.
Bästa tipset: Prata med alla på jobbet, inte bara den du är intresserad av, och se vem som verkar vara intresserad, vem som är singel och så vidare, säger Christina Hermanrud.

Fems kommentar: Just för flator är den här procenten förmodligen rätt mycket lägre. Om man inte jobbar på någon mycket flatvänlig arbetsplats som RFSL eller en gayklubb vill säga...

På krog eller nattklubb – 13 procent
Fördelar: På krogen finns många personer att ”träna på”, dess¬utom är de flesta på partyhumör och därmed mer glada och öppna.
Nackdelar: Alkoholen kan ställa till det så att folk blir otrevliga eller inte visar upp samma personlighet som de har i nyktert tillstånd.
Bästa tipset: Gå fram till någon du gillar i början av kvällen och ge en komplimang, det måste ske i förbifarten utan att du stannar kvar och pratar. Gå tillbaka till personen senare på kvällen och du kommer att se att det blir mer naturligt att inleda en konversation, säger Gustavo Figueroa, grundare till Charismatic Revolution.

Fems kommentar: Som vi pratat om tidigare är nog procenten om man försöker ragga på ett heteroställe rätt låg. Hittar man däremot en gayklubb är flatorna säkert på en minst lika hög procent som snittet!



På en utbildning eller genom en gemensam hobby – 8 procent
Medborgarskolan ordnar kurser särskilt riktade till singlar. I Stockholm finns kurser i till exempel munspel, gourmetmatlagning eller fotografi. Eller varför inte ta en relationskurs på en gång? Helena Kedja håller i den kursen.
–Jag har haft kurser för par tidigare och har börjat köra även för singlar, det är en utbildning i relationskompetens. Jag märker tydligt hur vårt bagage påverkar oss i relationer och då kan det vara klokt att förbereda sig för det när man ändå är singel och har tid att jobba med sig själv.
Händer det att par träffas på dina kurser?
–Jag har anat det, man märker att det händer saker med deltagarna och att vissa pratar lite extra i pauserna.
Fördelar: Andra som har valt samma kurs har samma intressen och många är mer öppna på en kurs för singlar.
Nackdelar: Det kan bli snedfördelat mellan könen på olika kurser, till exempel har Helena Kedjas relationskurs en övervikt av kvinnor.
Bästa tipset: Att vara sig själv så mycket som möjligt och inte ha för mycket fokus på att träffa någon, säger Helena Kedja.

Fems kommentar: Kurser och aktiviteter för gaymänniskor är förstås bäst här! Gå tex in på RFSL:s hemsida och välj den underavdelning som ligger närmast dig och se vad de anordnar.

På resa eller semester – 3 procent
Visst kan man träffa sin partner på chartern eller en längre resa som ryggsäcksturist, men för den som vill optimera oddsen finns bland annat Singelresor.org som både ordnar färdiga paketresor för ensamstående och förmedlar kontakt med resenärer som söker sällskap.
–Vi matchar ihop resenärer av samma kön och ungefär samma ålder i samma dubbelrum. Grupperna som består mellan 10 och 30 resenärer åker tillsammans med en reseledare, säger grundaren Michael Pannagel.
Vad är skillnaden mot att åka till exempel med charterbolagens singelresor?
–Jag tror inte på charter, man lär ju inte känna andra singlar genom att ligga en vecka på en strand. Man får också ensam betala ett rum och det blir dyrare med singelrumstillägg.
Fördelar: Människor öppnar sig för nya intryck och bekantskaper när de reser. Du får en upplevelse även om du inte träffar någon.
Nackdelar: Svårt att träffa någon från samma stad eller ens samma land. På anordnade singelresor kan priset bli högt då många bokar sin resa sent, dessutom kan könsfördelningen vara skev då färre män än kvinnor verkar ha upptäckt singelresorna..
Bästa tipset: Åk på en singelresa, man lär verkligen känna sina medresenärer under två veckors rundresor, säger Michael Pannagel.

Fems kommentar: Jo, det finns ju speciella gayresor. Annars kan man förstås välja ett extra gayvänligt resmål!

På offentlig plats – 2 procent
Fördelar: Utbudet är enormt, såväl singelpappan som nätdejtaren och Stureplansprinsessan handlar till exempel mat eller åker tunnelbana någon gång.
Nackdelar: Lägre andel singlar än på andra ställen, det kan vara svårt att ta kontakt på ett naturligt sätt.

Fems kommentar: Mycket låg flatprocent på detta alternativ eftersom det är svårt att veta vilka tjejer som är flator. Endast de som lyckas ge en hint om detta får högre träffprocent. Fram med regnbågsörhängena!

(Annat – 8 procent )
Inga kommentarer.

Not: DN har också haft en artikel om raggning. Den hittar du här. Den handlar visserligen om tjejer som lär sig ragga på killar, men principen och tipsen är ju desamma!

.

torsdag 19 augusti 2010

(Mindre seriösa) raggningsrepliker

• Snygga ben... när öppnar de?
• Ha sex med mig om jag har fel, men heter inte du Helga Snorlasson?
• Om du får känna på mina bröstmuskler, får jag känna på dina då?
• Är det varmt här inne, eller är det bara du?
• Om jag sa att du hade en underbar kropp, skulle du bli sur på mig då?
• Här är jag! Vad är dina två andra önskningar?
• Ursäkta mig, får jag flirta med dig?
• Har du en flickvän? [Nej] Vill du ha en? (Om ja: Vill du ha en till?)
• Oj då, jag visste inte att änglar kunde flyga så här lågt!
• Talade ingen om för dig att du vill ligga med mig? Jag trodde att du visste...
• Hej, är du oskuld? [Nej] Bevisa det!
• Hej. Jag har långa fingrar.
• Hej, jag har köpt en ny klockradio, skulle du vilja följa med hem och titta på den?
• Skulle du vilja följa med mig till Bahamas nästa vecka?
• Ursäkta mig, jag vill inte verka patetisk eller så, men du är den snyggaste tjej jag någonsin sett. Jag var bara tvungen att tala om det för dig. (gå sedan därifrån)
• Hej, jag är otroligt rik!
• Lägg dig ner, jag tror jag är kär!
• Ursäkta mig, syns mina trosor? [Nej] Skulle du vilja det?
• (När hon är på väg att gå..) Du, glömde du inte något? [Vadå?] Mig!
• (Då du går förbi någon, vänd dig om och säg) Ursäkta mig, tog du mig just på ändan? [Nej!] Vad synd..
• Hej, kom du hit för att träffa en trevlig tjej, eller duger jag?
• Du är så het att du får djävulen att svettas!
• Är det jag som är full, eller är du verkligen så här snygg?
• Du är så söt att jag får hål i tänderna...
• Är det dig jag ska äta frukost med i morgon?
• "Vad åt du till middag ikväll?" "Ravioli." "Jag med - ska vi kyssas?"
• Kommer du också från Venus?
• Gjorde det mycket ont? När du föll från himlen, menar jag!
• Tror du på kärlek vid först ögonkastet? Eller ska jag gå förbi en gång till?
• Sover du på din mage? [Nej] Kan jag få göra det?
• Har du en krona? Jag lovade att ringa mamma så fort jag blev kär.
• Ursäkta mig, jag har visst tappat mitt telefonnummer, kan jag få ditt?
• Rösterna i mitt huvud säger att du ska gå ut med mig.
• Vinka över en person med fingret... Jag fick dig att komma hit med bara ett finger, tänk dig då vad jag kan göra med resten av min kropp.
• Om jag följer med dig hem, behåller du mig då?
• Ursäkta mig, kan jag få förföra dig?
• Slicka på fingret och gnugga det lätt på personen och sen lätt på dig själv... Nå, vad säger du ska vi ta av oss de här våta kläderna?
• Jag saknar min nalle, vill du sova med mig?
• Jag letar inte efter ett förhållande.. jag letar efter en upplevelse.
• Du skulle se mycket bättre ut om du tappade en 2 kilo... jag antar att kläderna väger det.
• Visste du att jag har en sammetstunga?
• Om Gud gjorde något vackrare än dig, så behöll han det nog för sig själv.
• Jag sätter 100 spänn på att du inte kan få av dig kläderna på 30 sekunder.
• Varför inte överraska din rumkompis med att inte komma hem i kväll?
• Jag ska ha sex med dig i kväll, så det är lika bra att du är där.
• Jag skulle gifta mig med din katt bara för att komma in i familjen.
• Är du upptagen i natt vid 3-tiden?
• Skulle inte vi se söta ut på en bröllopstårta?
• Hjälp de hemlösa, ta med mig hem.
• Fryser du? Det borde du göra; för du har varit naken i mina tankar hela kvällen.
• Här har du 500:-. Sup tills jag blir snygg!
• Dina kläder skulle se bra ut i en hög bredvid min säng.
• Du bruden... Vet du att min mun kan skapa ett tryck av 750 psi?
• Vad vill du ha till frukost?
• Säg mig, gick vi på olika skolor tillsammans?
• Ge bort ett kort som det står skrivet 'Le om du vill hoppa i säng med mig' på. Och se sedan om hon kan hålla masken.
• Hej, jag heter [ ditt namn ]. Kom ihåg det, för det kommer du att skrika i natt.
• Hej, jag heter [ ditt namn ]. Men du kan kalla mig älskling.
• Kan jag bjuda dig på en drink, eller vill du bara ha pengarna?
• Jag tror vi måste älska på gräsmattan som galna vesslor NU!
• Snygga skor... Ska vi knulla?
• Vill du dricka morgonkaffe med mig?
• Snygga bröst. Får jag ta på dem?
• Jag älskar dig. Jag vill gifta dig med dig. Nu går vi och knullar som galningar!
• Jag skulle se bra ut på dig.
• Man kan dö av sex... Vill du dö lycklig?
• Hej, jag har mer pengar än du någonsin kan göra slut på.
• Hej, jag är ny i stan. Kan du berätta vägen till din lägenhet?
• Känner jag dig? Jag tycker det, men du hade inte så många kläder på dig då.
• Du har fina bröst, men vad har dina bröstvårtor för färg? Bruna eller skära?
• Ska vi? Eller ska vi dansa först?

.

Filmnyheter

Okänd blir amerikansk Salander
Filmdelta skriver att rollen som Lisbeth Salander i den amerikanska versionen av Millennium-filmerna kommer att spelas av Rooney Mara. Vad tror ni? Ser hon inte lite för snäll och bräcklig ut? Men skenet kan bedra.



Kyss mig
Inspelningen av nya svenska flatfilmen Kyss mig har börjat! Men vi får vänta till juli 2011 innan vi kan se den på bio. Förhoppningsvis är den värd att vänta på!

onsdag 18 augusti 2010

Kända lesbiska par

Dags för lite skvaller! Hur träffades de kända lesbiska paren? Hur blev de kära? Vi hittade ett litet galleri över några lesbiska par på About.com: Lesbian life. Läs om det här.



Ellen och Portia


Melissa och Tammy Lynn


Kelli och Rosie

.

tisdag 17 augusti 2010

Raggning utan gayställen

Signaturen Ankis tredje och sista fråga handlar om raggning! Hon har inga gayklubbar i sin stad och tycker det är trist att se en massa snygga tjejer på till exempel ett uteställe och inte veta om det finns någon chans eller inte. Anki vill gärna höra från läsare som flirtat med någon som de inte vetat om de var flata eller ej. Fick ni nobben eller var det er lucky day? Hon vill också gärna ha bra tips på hur man kan ta kontakt utan att “skämma ut sig”. Lämna gärna en kommentar till Anki!





Vi på Fem flator tror inte att det finns någon fantastisk allround-raggningsreplik som alltid fungerar. Det viktigaste är nog att kunna visa sitt intresse på ett ärligt sätt och gärna på ett sätt som visar att hon känner sig utvald, att det är något just hos henne du fallit för. Och något sådant brukar det ju finnas! Du gillar hennes stil, du tycker hon dansar bra? Vad säger ni läsare därute? Hur skulle ni själva vilja bli uppraggade om någon snygging kom fram till er?

Fem tänkte till lite extra på det här med att det inte finns något gayställe att gå till där man bor. Hur hittar man då alla sexiga kvinnor? Här är våra tankar. Vi har delat upp dem i tre strategier. Ni därute får gärna hjälpa till om ni har några bra idéer!

Strategi Nr 1: Visa vem du är!
Om du vill visa alla på utestället var du står skulle du kunna göra som karaktären Alex i Skorpans senaste novell och skaffa dig ett par örhängen i Pride-färgerna (eller någon annan liknande detalj som inte är alltför smaklös). Då får du i och för sig lita till att någon annan flata/bitjej på stället tycker du verkar intressant och vågar ragga på dig. Eller om du är uppmärksam och märker att hon är extra intresserad av dina örhängen kanske du kan misstänka något...

Strategi Nr 2: Trial and error
De flesta människor tycker att det är smickrande när någon annan visar intresse för en. Känner du inte själv så, om någon kommer och ger dig en komplimang? Man blir glad oavsett om man är intresserad av personen eller ej. Därför borde man egentligen inte behöva vara så rädd för att göra bort sig. Våga ragga! Även på heteroställen. Dock bör man kanske vara beredd på att chansen inte är jättestor att man som flata hittar sitt livs kärlek på ett heteroställe. Om du börjar prata med någon/dansa med någon så finns många möjligheter:

-Hon kan säga nej
-Hon kan vara väldigt hetero men ändå bli smickrad och ni får en trevlig pratstund.
-Hon kan vara hetero och sugen på ett sexuellt äventyr.
-Hon kan vara bi och sugen på ett sexuellt äventyr.
-Hon kan vara lesbisk eller bi och vänta på sitt livs kärlek

…så egentligen är chanserna till framgång rätt olika beroende på vad man är ute efter.

Strategi Nr 3: Öka på chanserna!
Om det på din ort inte finns ett flatställe där man kan mötas, varför inte skapa ett? Det behöver inte vara något avancerat utan bara någon aktivitet som en pyssel-, film- eller bokklubb eller att ni ses och fikar någonstans. Eller går ut och dansar förstås! Skapa t ex en klubb på Qruiser för flator och bin i din stad/ditt område och ta kontakt med dem som bor nära dig och verkar trevliga!

Nu, alla läsare, är det er tur! Frågorna var alltså:
-Hur tar man kontakt med någon man inte vet är flata?
-Hur skulle du själv vilja bli uppraggad?



.

lördag 14 augusti 2010

Finns den lesbiska sängkammardöden?

Nästa ämne som signaturen Anki vill veta mer om är den sk ”lesbiska sängkammardöden”. Finns den? Är det större risk för sängkammardöd hos lesbiska än hos heterosexuella par? Andie gav sig ut på nätet för att leta efter svar!

Hej kära läsare!
Det här var en svår fråga och ni får gärna hjälpa mig genom att säga vad ni tycker och tror! Eftersom jag själv inte provat på något heterosexuellt förhållande och förmodligen aldrig kommer att göra det har jag inte möjlighet att jämföra själv. Min gissning skulle vara att de flesta förhållanden svalnar efter ett tag och blir mindre elektriska och mer som en djupare kärlek/vänskap. Skulle det då kunna vara så att kvinnor är mer lika varandra och förstår varandra bättre och att en del av mystiken försvinner på grund av det? Att själva faktumet att man inte förstår varandra perfekt håller gnistan vid liv längre? Jag hittar inte någon undersökning som utrett den frågan och förmodligen är det svårt att göra en sådan. Tänk dig själv: du har just blivit ihop med en underbar tjej och du har svårt att hålla tassarna borta från henne. Då dyker det upp en tjej från högskolan med en enkät under armen och säger: ”Hej, skulle du ha lust att fylla i den här enkäten under fem år så att jag kan se hur ditt sexliv stadigt försämras?”




På sajten Familjeliv hittade jag två diskussionstrådar om den lesbiska sängkammardöden som var ganska intressanta. I den första fick man höra några mer allmänna åsikter från olika håll, från både heteron och homos. Bland annat tyckte många att det viktigaste i alla förhållanden är att våga prova nya saker. I den andra tråden är det mest lesbiska som ”råkat ut för” den lesbiska sängkammardöden som berättar. I de fallen verkar det vara så att den ena tjejen är väldigt sugen på sex, medan den andra inte är det. Det är nästan så att man undrar om det inte bara är så att de här tjejerna är för olika när det gäller sexintresset. De kanske skulle byta partners med de andra som också skriver in och klagar…




På Passagen debatt finns också en diskussionstråd, men där ställs frågan om det är så att sängkammardöden uppstår för att tjejer generellt har en mindre sexlust än killar. Tyvärr var tråden rätt kort och debattörerna där verkar mer luta åt att det är vardag och stress som tar kål på sexlivet, oavsett om man är hetero eller homo. Det är dock en återkommande åsikt som finns även i de andra trådarna ovan, att killar har ett större behov av sex och att det därför tas fler initiativ till sex i heteroförhållanden.

På lesbiska sajten Sylvia har Harriet Bouvin skrivit artikeln ”Så undviker du den lesbiska sängkammardöden”, men där talar hon egentligen inte om något som skulle vara särskilt lesbiskt, utan mer om hur man håller liv i sitt förhållande överhuvudtaget.


Så, vad har jag egentligen kommit fram till? Jo, att det finns några olika teorier om den eventuellt existerande lesbiska sängkammardöden. Vissa tror att tjejer lättare faller in i ett vänskapsförhållande. Vissa tror att tjejer generellt är mindre intresserade av sex än killar. Vissa tror att det inte är någon skillnad alls mellan heteroförhållanden och lesbiska förhållanden. Vad tror du?

.

torsdag 12 augusti 2010

Lesbiska sexställningar

Fem fick ett mail med några olika frågor från signaturen Anki, men eftersom frågorna var så olika bestämde vi oss för att dela upp dem i några olika inlägg! Först undrar Anki lite om ställningar i sängen! Vad finns det egentligen för alternativ för tjejer? Kanske fler än man tror med lite fantasi? Vi kände att det här var en uppgift för mästergooglaren Andie. Varsågod!

Tack för det. Jag tror jag börjar med att vara lite småseriös och tipsar om den här länken till RFSL:s sida om sex för tjejer. Sådär. Nu ska jag inte vara seriös mer. Efter uppvärmningen går vi vidare till Wikipedia, som har en hel sida om samlagsställningar. Sidan är dock inte uppdelad i heterosex och homosex utan blandar alla ställningar, men för tjejer med tillbehör kan man kanske hitta inspiration även här! (Och om man inte orkar med det kan man bara läsa vidare här!)




Vad är nu detta? Jo, nu kommer vi till den roligaste delen! Sidan Lovergirls har verkligen tagit fasta på uttrycket Sex positions for dummies, för dockor är precis vad de använt sig av för att visa alla ställningar, och inte vilka dockor som helst utan barbiedockor som de gjort "flatfrisyrer" på. Vad ska man säga? De har inte heller nöjt sig med att bara fotografera dockor utan visar även själva hur det ska gå till (och de verkar ha mycket roligt under tiden...)




För den som vill se ett klipp med ännu mer avklädda, men mindre skrattande och mer fotomodelliknande flickor har jag även hittat detta:




Vill man läsa mer om tjejsex kan jag också rekommendera Stora sexboken av Helene Delilah och Malinda Flodman. Se även vårt tidigare inlägg Orgasmfakta där du hittar tio tips för sköna orgasmer.

Andra länkar som kan vara roliga:
About.com: Lesbian life sex tips
Car sex positions for lesbian cheerleaders


Om våra läsare har några tips får ni gärna lämna en kommentar! Och om ni har någon mer fråga till Andie är det bara att maila 5flator@gmail.com!

.

måndag 9 augusti 2010

Beatriz och himlakropparna



"Sex, droger och obesvarad kärlek. Litterära bohemer, flator och bögar... som en självbiografi av Birgitta Stenberg placerad i en kuliss av Pedro Almodovar."

Det är tidningen QX:s beskrivning av boken "Beatriz och himlakropparna" av Lucía Etxebarria. Bokens framsida ser annars mer ut som en lättläst chick-lit, men så är det inte. Handlingen är inte svår att förstå, men den är rätt tung. Språket flyter på ganska bra och historien känns äkta. Det finns också många fina beskrivningar, men ibland är det nästan lite väl mycket ord och en del upprepningar som man hade klarat sig utan.

Handlingen är ungefär denna: Beatriz kom bra överens med sin mamma, ända tills hon inte längre var ett barn. Mamman älskade Beatriz så länge hon var som en del av henne. Men sedan ville Beatriz bli en egen person och då gick det inte mer. När vi får möta Beatriz bråkar hon och mamman ständigt och Beatriz mår illa bara av att vara i mammans närhet. Istället bor hon hos sin vän Mónica. Beatriz gör allt för Mónica: står ut med alla hennes "pojkvänner", säljer knark åt henne, levererar paket med okända innehåll till främmande personer. Varför? För att hon älskar Mónica över allt i världen. Men Mónica är bara hennes vän och inget mer. Hon är inte lätt att vara vän med heller.

För att fly från sin familj och från sin olyckliga kärlek och slippa se på när Mónica förstör sitt liv med droger och brott åker Beatriz till Skottland i fyra år och pluggar. Till en början gör hon inget annat än att gråta och läsa, men en dag tröttnar hon på ensamheten och går ut på en bar. Där träffar hon Cat och de blir snabbt ett par. Beatriz kan dock inte låta bli att ständigt jämföra Cat med Mónica och hon klarar inte av att ge sig själv helt till Cat. Hon måste åka hem till Madrid och se vad som hände med Mónica. Hon säger till Cat att hon måste tänka och att hon ska bestämma sig i Madrid för vad hon vill göra.

Sammanfattningsvis kan man säga att den här boken handlar om att vara kär i en vän, att sätta gränser för vad man egentligen gör för den man älskar, och om att kunna släppa det förflutna för att gå vidare. Om Beatriz klarar av det får ni se om ni läser boken, men låt mig säga såhär: Det här är ingen romantisk saga utan en mycket smutsig och verklig berättelse.

En recension av: Angelica

.

söndag 8 augusti 2010

Fem väljer sina fem reklamfilmsfavoriter

Vilka tycker du är de bästa, snyggaste, sexigaste eller mest romantiska lesbiska reklamfilmerna vi publicerat? Här kommer våra favoriter hittills.










lördag 7 augusti 2010

Fem väljer sina fem roligaste

Av alla roliga klipp vi publicerat på bloggen fram till idag valde vi varsitt som vi tyckte var allra roligast. Här kommer resultatet!













onsdag 4 augusti 2010

Pride reading

Pridefestivalen har ett slut men alla bra böcker finns kvar, tycker Expressen. Därför har de presenterat en hbt-litterär kanon. De har bett 33 svenska kulturprofiler med anknytning till hbt-världen att, oberoende av varandra, utse sina fem fack- eller skönlitterära favoritverk med queert tema. Topp 5-författarna i deras lista är som följer:

1. Jeanette Winterson (Oranges are not the only fruit. The Passion. Powerbook. Written on the body. Lighthousekeeping)
2. Birgitta Stenberg (Kärlek i Europa)
3. Christopher Isherwood (Farewell to Berlin. Mr Norris changes trains. The world in the evening)
4. Michal Witkowski (Lubiewo)
5. Virginia Woolf (Orlando)



Jeanette Winterson

Läs hela artikeln här.

Expressen har även följt upp sin topp 5 med 20 hbt-lästips till, som du hittar här. Där hittar vi författare som till exempel Sarah Waters, Nina Bouraoui och Karin Boye. Och för den som vill läsa annat än bara litteraturens giganter, som till exempel något nytt och spännande eller något lättsmält för hängmattan, så går det bra att titta på Fems egen boklista i högermarginalen. Fattas några bra böcker? Tipsa oss!


.

tisdag 3 augusti 2010

Filmkärlek!

Är det fel att frossa i filmkyssar utan att se hela filmerna? Självklart inte! Men man blir ju lite sugen på att se resten också...


måndag 2 augusti 2010

Elise Karlsson: Lonely Planet




"Lonely Planet är en roman om närheten mellan ytlighet och innerlighet, den fria kvinnliga sexualiteten som öppen fråga."

Det läser jag på baksidan av Elise Karlssons bok och jag försöker få ihop det med boken jag just läst. Titeln "Lonely Planet" kommer från den reseguide som huvudpersonen Amanda alltid bär med sig för att veta vart hon ska gå när hon inte vet själv. Amanda har sexuella relationer till höger och vänster, nästan som om det vore ett tvång, men ingen kan mäta sig med Eva, som Amanda är mycket fascinerad av. Eva har redan en fru, men Amanda kallar henne ändå för Min Eva.

I boken får vi följa Amanda när hon åker till Kanarieöarna med sina nya bröst. Jag vet inte varför hon har skaffat dem, för hon verkar egentligen inte vara en ointelligent person och hon har redan förstått vad ytlig skönhet drar till sig. Ändå gör hon allt för att förstärka bilden av sig själv som en dum blondin.

Den här boken är egentligen inte någon berättelse med en början och ett slut utan snarare en inblick i Amandas liv. Hon har ett mycket speciellt sätt att tänka och att se på saker, men jag undrar om hon känner något. Om hon gör det så får vi inte se det, eller så vill hon inte berätta om det. Kanske ljuger hon för sig själv för att inte känna sig ensam.

Det är inte bara Amanda som är speciell. Språket i boken är också mycket speciellt. Det är korta avhuggna tankar. De är nedskrivna så som huvudpersonen tänker dem och författaren bryr sig inte om att någon grammatik ska bli rätt eller ens att orden ska hänga ihop:

Jag visar i broschyr, mitt hotell, vi sitter i plan. Han är Harry, har köpt vin åt sig och åt mig för jag är invid honom. (...) Fluffade moln där ute, kallt här inne.

Det blev en rätt stor konstrast för mig att läsa den här boken precis efter att ha läst Margareta Subers "Charlie". Från långa vackra smyckade meningar i gammeldags stil till korthugget modernt. Från en författare född 1892 till en författare född 1981. Och allra mest från en berättelse full av kärlek till en kall och ensam historia. Lite småjobbigt är det att läsa Lonely Planet-språket, även om man kommer in i det mer efter en stund.

Jag vet inte riktigt vad den här boken ville säga mig. Att det suger att vara ensam? Att blondiner med stora bröst bara blir mer ensamma?


En recension av: Angelica


.

söndag 1 augusti 2010

Margareta Suber: Charlie



En sådan alldeles förtjusande liten bok, för att använda Margareta Subers språk. "Charlie" är från 1932 och språket i den känns lite gammeldags, men på ett vackert sätt. Det flyter på utan att staka sig och boken är inte alls svårläst.

Charlie har åkt till den fashionabla badorten Hangö och roar sig med sina vänner. Där har hon stött på den vackra Sara och vill helst aldrig lämna hennes sida. Hennes far tycker dock inte om att Charlie roar sig med främmande människor. Han tycker inte heller om att hon inte klär sig som en kvinna ska och att hon röker och kör runt ensam i sin sportbil. Istället borde hon ägna mer tid åt honom. Därför kommer han till badorten för att försöka få henne på bättre tankar. Något som visar sig vara en svår uppgift.

En dag lämnar någon en bok i Charlies strandstol, en bok som handlar om vad som är kvinnligt och manligt och hon förstår att hon själv inte passar in i samhällets bild av hur en kvinna ska vara. Något med henne är fel. Boken säger att det finns kvinnor som älskar andra kvinnor, men då är den kvinnan till hälften man. Charlie inser att hon måste vara en sådan kvinna och att hon älskar Sara. Men känner Sara likadant?

Det är fascinerande att vissa saker inte ändras genom tiden, för visst kan man fortfarande känna igen sig i Charlies förälskelse, i förvirringen över vem hon är och i hennes sökande efter ett fungerande sätt att leva. Men lyckligtvis har omvärlden, i alla fall här i Sverige, blivit mer öppensinnad och mindre traditionsbunden sedan dess.

Läs Charlie och njut av den söta historien, det fina språket, men också av att vi kommit en bit på väg.

En recension av: Angelica
.