onsdag 30 mars 2016

Pridefrimärket!


Vilken finfin idé av konstnären Lisa Rydell att göra ett frimärke som är en Prideflagga. Nu får vi skriva extra många brev till varandra så att vi får tillfälle att använda dem!

tisdag 22 mars 2016

Kris av Karin Boye



Är det verkligen någon mening med att recensera en jättekänd författares jättegamla bok från 1934? Vi var inte helt säkra på svaret på den frågan, men vi tänker ändå såhär: Det här är inte Karin Boyes mest kända verk. Vissa av dagens unga bokslukare har inte läst Boye alls och vissa har bara läst hennes poesi. Alla känner inte heller till att Karin Boye var bisexuell. Romanen Kris är självbiografisk och Boyes alter ego Malin Forst berättar om hur hon blir kär i klasskamraten Siv.

Den här texten står att läsa på baksidan av Kris: Genom sina känslor för en kvinnlig studiekamrat tvingas den unga Malin att omvärdera sitt liv. På tröskeln till vuxenlivet konfronteras hon med behovet att finna sin egen sanning i en värld av färdiga och fasta ideal. Karin Boye tar sin egen ungdomskris som exempel när hon lyfter fram kärleken som den starkaste kraften i livets tjänst. Genom att bejaka sitt begär överskrider Malin den föreskrivna livsrollen och börjar en upptäcktsresa in i det okända.

Vi som älskar lesbiska kärlekshistorier klappade glatt i händerna efter att ha läst denna beskrivning. "Känslor för kvinnlig studiekamrat! Kärleken den starkaste kraften! Bejaka sitt begär!" Det låter inte illa, eller hur? Men nu ska man minnas att den här boken skrevs 1934 och då gav man inte ut böcker om lesbiska kärlekshistorier. Boye var väldigt framåt och modig som vågade ta upp det ämnet, men det betyder förstås inte att hon kunde skriva precis vad som helst. Visst förstår vi klart och tydligt att Malin är kär i Siv, men det händer ingenting mer spännande än att Malin tänker på hur vacker Sivs nacke är.

Bejakar hon då sitt begär, som beskrivningen sa? Det beror kanske på hur man ser det. Kris handlar i första hand om hur Boye går igenom en religiös kris och förlorar tron på Gud. Efter det ser hon ingenting positivt i livet. Inte förrän hon får syn på den vackra nacken och inser att det är kärleken som är det viktigaste. Hon skulle dock aldrig komma på tanken att närma sig denna vackra nacke. Nejdå, det är tillräckligt fantastiskt och gudomligt att få vara med om att få uppleva den på avstånd.

Nu vet vi ju att Boye senare kom att leva i ett lesbiskt förhållande, med en kvinna som hon förförde på en fest i Berlin och som sedan flyttade till Sverige för att leva med henne. Det hade ju varit helt fantastiskt att få läsa en bok om den historien, men något sådant får vi inte läsa om i denna bok. Det är nästan så att vi önskar att hon kunde ge ut en självbiografisk bok idag istället. Den skulle vara mycket mer spännande att läsa!

onsdag 16 mars 2016

30 bästa HBTQ-filmerna


London LGBT Film Festival har utsett de bästa 30 HBTQ-filmerna genom alla tider. Över 100 filmexperter har röstat och vinnaren blev den lesbiska filmen Carol. Svenska Fucking Åmål slog sig in på en 14:e plats. Här är topp fem:

1. Carol
2. Weekend
3. Happy together
4. Brokeback mountain
5. Paris is burning

Se hela listan här!



tisdag 15 mars 2016

Xena - the lesbian warrior princess!


Var du en av dem som diggade tv-serien Xena - the warrior princess när den gick på tv för många år sedan? Nu ska det göras en uppföljare och tydligen är det dags för Xena att stiga ut ut garderoben och bli lesbisk på riktigt! Läs mer på Pink News!