fredag 5 januari 2024

Badort av Tove och Hanna Folkesson

 ”Badort” är väl en härlig titel? När handlingen också utspelar sig på Öland på 30-talet går våra tankar till den fina lilla boken ”Charlie” av Margareta Suber, från 1932. Men böckerna är inte särskilt lika varandra. Fruarna Folkessons gemensamma bok är inte så lik Tove Folkessons tidigare böcker heller, där det är vardagslivet som beskrivs på Toves speciella och lite poetiska vis. När vi nu istället hamnar i fantasin och historien blir det något annat, och det känns inte lika äkta, inte lika ”där”.


Berättelsen handlar om den fattiga Måna, som just lämnat sin döde fyllbult till far bakom sig, tagit hans pengar och hoppat på tåget till Borgholm. En flicka från en överklassfamilj som just anlänt från Stockholm tar Måna för någon som kör väskor på kärra och ber henne ta deras bagage till badhotellet. Det är första gången Måna och Ingrid möts, men deras vägar korsas igen, på mer eller mindre osannolika vis. Måna låtsas vara Ingrids kusin, kläs upp och utses till Ölands sommarflicka, samtidigt som en arg lokal gangster är efter henne. Överklassflickan Ingrid har istället frånvarande föräldrar som gillar att festa, och som vill gifta bort henne med en rik knös. Men kärlek uppstår förstås mellan de båda flickorna och de delar en romantisk natt. Hur ska det gå för dem båda? Ja, det undrar man. Det som händer därefter är lite oväntat, lite osannolikt och lite konstigt, men vi kan i alla fall avslöja att det involverar en saxofon.


En rolig sak med boken är Hanna Folkessons illustrationer. Man skulle kunna tro att det skulle ge lite barnbokskänsla, men så är det inte alls. Fler illustrationer i böcker för vuxna säger vi!


Inga kommentarer: