lördag 23 mars 2024

Hijab butch blues av Lamya H Ja, bara titeln väcker ens tankar, eller hur? En butch i hijab? Huvudpersonen Lamya har en hel del att tänka på och hon delar frikostigt med sig av sina tankar till oss läsare. Det börjar när hon är liten och till en början inte känner lust för någonting, samtidigt som hon redan vet att hon inte passar in. Det är när hon i koranen läser om Maryam (jungfru Maria), som föder en son utan att ha varit med en man, som hon förstår: Maryam är som jag! Maryam är lesbisk.


Lamya tänker mycket på Allah och koranen, och försöker tolka sin omvärld utifrån det som står och tvärtom. Som svart muslim möter hon rasism och fördomar varje dag, och när hennes familj flyttar mellan olika länder lägger hon märke till att olika etniska grupper står olika högt upp i den sociala rankingen, men själv verkar hon alltid hamna i botten.


Hennes familj är strängt religiös och hon vet att hennes sexualitet inte skulle accepteras. Nej, hennes mamma är otroligt upprörd bara över att hennes kusin har skilt sig, fastän hennes man misshandlade henne. 


Trots detta hittar Lamya sin egen väg fram i livet. Hon hittar vänner, hon hittar sitt community och hon börjar dejta. Och hon tvivlar aldrig på sin tro. Istället tolkar hon surorna utifrån de situationer hon själv upplever och gör texterna till sina.


Vi tyckte att det var mycket intressant, men också skrämmande, att uppleva världen genom Lamyas ögon. Det finns så mycket hat, fördomar och rädsla kopplat till ras och religion. I en scen börjar Lamya och hennes bror att leka med ett arabiskt barn, och de har jättekul. Nästa dag har de arabiska föräldrarna bestämt att de inte får leka mer. Tänk om barn bara kunde finna varandra utan att utsättas för vuxnas fördomar. Vad bra det kunde bli.


Sammanfattningsvis: En välskriven och intressant bok. Perfekt för dig som vill hoppa in i någon annans huvud och se världen genom hennes ögon, speciellt om du vill lära dig mer om islam. Boken passar kanske inte dig som vill läsa en bok som har en dramaturgisk kurva med en tydlig början och ett tydligt slut, för den består mest av olika anekdoter och lärdomar i Lamyas liv, kopplat till olika profeter i koranen.


Inga kommentarer: