fredag 28 juni 2013

En stor dag i USA


Idag tittar Fem flator västerut för att försöka reda ut begreppen i USA:s nyhetsdjungel. Vad var det egentligen som hände i onsdags? Det talas om ”DOMA” och ”Prop 8”, men vad innebär det?

Högsta domstolen i Washington tog på onsdagen upp två fall som båda rörde homosexuella pars rättigheter.

Som en bakgrund vill vi först berätta att ”DOMA” skapades 1996 och förkortningen står för Defense Of Marriage Act. Lagens huvudsyfte var att ogiltigförklara äktenskap som hade sanktionerats i vissa delstater i USA.

 Det första målet som togs upp på onsdagen hette ”USA mot Windsor” och handlade om änkan Edith Windsor som var gift med en kvinna och som ansåg att gynnsammare lagar för tvåkönade par rörande pensioner och arv borde gälla även henne. Här fastslog domstolen att gifta homosexuella par ska ha samma rättigheter som homosexuella och att DOMA strider mot grundlagen.

Det andra målet rörde delstatslagen ”Proposition 8” i Kalifornien som förbjöd samkönade äktenskap. Domarna valde här att inte ta ställning, vilket i praktiken innebär klartecken för samkönade äktenskap. Detta innebär dock inte att det automatiskt blir tillåtet att gifta sig i alla delstater i USA, utan att de äktenskap som har ingåtts i de delstater där samkönade äktenskap tillåts inte kan ogiltigförklaras.

President Barack Obama hyllade Högsta domstolens beslut: ”Vårt lands lagar kommer ikapp den grundläggande vetskap som miljoner amerikaner bär i sina hjärtan: När alla amerikaner behandlas lika, oavsett vilka de är, eller vilka älskar, är vi alla friare”, lät det i ett uttalande från Vita huset.


Källor: Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Världen idag

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fint inlägg! Tack för klargörande resonemang

Fem flator sa...

Tack! Roligt att det uppskattades!

Hälsn 5