fredag 20 augusti 2010

Var träffas man?
Efter vår tidigare raggningsdiskussion började Fem fundera på var och hur människor egentligen träffas. Vi hittade en intressant artikel i DN, där man utgått från en Sifo-undersökning och lagt till tips om hur man kan träffas. (Artikeln är inte gayspecifik utan handlar bara om hur människor träffas överhuvudtaget så vi har lagt till en liten kommentar efter varje stycke) Nätdejting är på stark uppgång och närmar sig med stormsteg det allra vanligaste sättet att träffas: genom vänner. Här kommer resultaten från artikeln:

Genom vänner och bekanta – 29 procent
Leta i bekantskapskretsen om du är ute efter en partner, då har du statistiken på din sida. Men se först till att du är en person som dina kompisar vill rekommendera till sina kompisar.
–Titta nyktert på dig själv, är du lycklig? Först när min egen lycka är i ordning kan jag erbjuda något till någon annan, säger kärlekscoachen Carolin Dahlman.
Hur gör man för att träffa sin partner i bekantskapskretsen?
–Gå på saker som folk anordnar såklart, men man kan också själv arrangera en fest och be sina bekanta att ta med vänner. Ta initiativ till att samla folk, många tror att det räcker med att sajna upp sig på en dejtningssajt. Man kan också uppmärksamma vännerna på att man söker någon.
Hur ska man undvika att det blir konstig stämning om man försöker ragga på sina kompisar?
–Genom att inte superragga, utan göra det smidigt. Man kan tillåta sig att dejta långsammare än på krogen.
Fördelar: Genom vännerna blir man automatiskt ”kvalitetssäkrad”. Det kan vara lättare att träffa någon som har liknande livsstil och prioriteringar, och då är sannolikheten högre att det varar.
Nackdelar: Begränsande att bara träffa folk som redan är i ens egen umgängeskrets, särskilt om den är liten. Problem kan uppstå om det tar slut och man blir ovänner.
Bästa tipset: Ta aktivt hand om dig själv, gör saker du är passionerad över och sköt din hygien så att vännerna känner att de kan rekommendera dig med gott samvete, säger Carolin Dahlman.

Fems kommentar: Som lesbisk tjej ökar chanserna förstås på det här området om man skaffar sig många lesbiska vänner!

Nätdejtning – 23 procent
Registrera en profil på en dejtningssajt, beskriv dig själv och vem du söker och börja leta bland andra profiler för att hitta någon som kan passa. Sajten Shake my world kombinerar dessutom nätdejtandet med aktiviteter i verkliga livet där medlemmarna träffas.
–Vi kallar det massdejtning, säger Johan Landgren som driver Shake my world.
–Sajten blir som en mötesplats mellan dem som arrangerar singelevenemang och dem som deltar. På så sätt kan du mingla med många på samma gång, i stället för traditionell nätdejtning där man träffar en i taget.
Varför har nätdejtning blivit så populärt?
–Det är lättare att skicka i väg ett mejl till någon än att fronta en främmande person på krogen som kan snäsa tillbaka, man behöver inte känna sig lika sårbar.
Hur hanterar man de risker som finns med att träffa någon som man bara mejlats med?
–Man måste alltid vara försiktig med vad för typ av information man lämnar ut, det är samma sak på krogen. Sedan ska man tänka på att träffas första gången på en offentlig plats där det är många andra människor.
Fördelar: Enkelt att söka bland många människor utefter sina egna önskemål om till exempel ålder och intressen.
Nackdelar: Profilen på nätet kan bli svår att leva upp till i verkligheten och det finns inga garantier för att kemin stämmer när man väl träffas.
Bästa tipset: Ha inställningen att bjuda på dig själv, i kombination med att du är ärlig med vem du är och vad du söker. Sanningen visar sig alltid så småningom, säger Johan Landgren.

Fems kommentar: Om man som lesbisk vill hitta någon på nätet kan lämpliga sidor vara Qruiser, Flator.se och Gay parship. Fem kommer ta en närmare titt på dessa sidor i framtiden.

På jobbet – 14 procent
Att ta kontakt med en kollega är sällan ett problem, jobbet erbjuder många naturliga samtalsämnen. Däremot kan det bli känsligt när relationen ska föras in i den privata sfären.
–Jag tror att man ska ligga ganska lågt med det i början. Om man berättar för kollegerna att man än intresserad av någon, så kan det lätt svälla genom rykten, säger Christina Hermanrud, parterapeut och leg psykolog. Snacka med personen på ett naturligt sätt och se om den fortsätter samtalet. I så fall kan man föreslå en fika eller lunch på ett annat ställe än dit kollegerna går, så att man får vara i fred. Därefter kan man fråga till exempel om man ska äta ute på kvällen eller göra något utanför jobbet.
Fördelar: Ofta känner man varandra genom jobbet sedan tidigare, och vet någorlunda vem den andra är.
Nackdelar: Om det väl blir en relation kan det uppstå problem om den tar slut. Därför tycker Christina Hermanrud att par på jobbet ska vänta med att berätta om sin kärlek tills den första förälskelsen har lagt sig och man är mer säker.
Bästa tipset: Prata med alla på jobbet, inte bara den du är intresserad av, och se vem som verkar vara intresserad, vem som är singel och så vidare, säger Christina Hermanrud.

Fems kommentar: Just för flator är den här procenten förmodligen rätt mycket lägre. Om man inte jobbar på någon mycket flatvänlig arbetsplats som RFSL eller en gayklubb vill säga...

På krog eller nattklubb – 13 procent
Fördelar: På krogen finns många personer att ”träna på”, dess¬utom är de flesta på partyhumör och därmed mer glada och öppna.
Nackdelar: Alkoholen kan ställa till det så att folk blir otrevliga eller inte visar upp samma personlighet som de har i nyktert tillstånd.
Bästa tipset: Gå fram till någon du gillar i början av kvällen och ge en komplimang, det måste ske i förbifarten utan att du stannar kvar och pratar. Gå tillbaka till personen senare på kvällen och du kommer att se att det blir mer naturligt att inleda en konversation, säger Gustavo Figueroa, grundare till Charismatic Revolution.

Fems kommentar: Som vi pratat om tidigare är nog procenten om man försöker ragga på ett heteroställe rätt låg. Hittar man däremot en gayklubb är flatorna säkert på en minst lika hög procent som snittet!På en utbildning eller genom en gemensam hobby – 8 procent
Medborgarskolan ordnar kurser särskilt riktade till singlar. I Stockholm finns kurser i till exempel munspel, gourmetmatlagning eller fotografi. Eller varför inte ta en relationskurs på en gång? Helena Kedja håller i den kursen.
–Jag har haft kurser för par tidigare och har börjat köra även för singlar, det är en utbildning i relationskompetens. Jag märker tydligt hur vårt bagage påverkar oss i relationer och då kan det vara klokt att förbereda sig för det när man ändå är singel och har tid att jobba med sig själv.
Händer det att par träffas på dina kurser?
–Jag har anat det, man märker att det händer saker med deltagarna och att vissa pratar lite extra i pauserna.
Fördelar: Andra som har valt samma kurs har samma intressen och många är mer öppna på en kurs för singlar.
Nackdelar: Det kan bli snedfördelat mellan könen på olika kurser, till exempel har Helena Kedjas relationskurs en övervikt av kvinnor.
Bästa tipset: Att vara sig själv så mycket som möjligt och inte ha för mycket fokus på att träffa någon, säger Helena Kedja.

Fems kommentar: Kurser och aktiviteter för gaymänniskor är förstås bäst här! Gå tex in på RFSL:s hemsida och välj den underavdelning som ligger närmast dig och se vad de anordnar.

På resa eller semester – 3 procent
Visst kan man träffa sin partner på chartern eller en längre resa som ryggsäcksturist, men för den som vill optimera oddsen finns bland annat Singelresor.org som både ordnar färdiga paketresor för ensamstående och förmedlar kontakt med resenärer som söker sällskap.
–Vi matchar ihop resenärer av samma kön och ungefär samma ålder i samma dubbelrum. Grupperna som består mellan 10 och 30 resenärer åker tillsammans med en reseledare, säger grundaren Michael Pannagel.
Vad är skillnaden mot att åka till exempel med charterbolagens singelresor?
–Jag tror inte på charter, man lär ju inte känna andra singlar genom att ligga en vecka på en strand. Man får också ensam betala ett rum och det blir dyrare med singelrumstillägg.
Fördelar: Människor öppnar sig för nya intryck och bekantskaper när de reser. Du får en upplevelse även om du inte träffar någon.
Nackdelar: Svårt att träffa någon från samma stad eller ens samma land. På anordnade singelresor kan priset bli högt då många bokar sin resa sent, dessutom kan könsfördelningen vara skev då färre män än kvinnor verkar ha upptäckt singelresorna..
Bästa tipset: Åk på en singelresa, man lär verkligen känna sina medresenärer under två veckors rundresor, säger Michael Pannagel.

Fems kommentar: Jo, det finns ju speciella gayresor. Annars kan man förstås välja ett extra gayvänligt resmål!

På offentlig plats – 2 procent
Fördelar: Utbudet är enormt, såväl singelpappan som nätdejtaren och Stureplansprinsessan handlar till exempel mat eller åker tunnelbana någon gång.
Nackdelar: Lägre andel singlar än på andra ställen, det kan vara svårt att ta kontakt på ett naturligt sätt.

Fems kommentar: Mycket låg flatprocent på detta alternativ eftersom det är svårt att veta vilka tjejer som är flator. Endast de som lyckas ge en hint om detta får högre träffprocent. Fram med regnbågsörhängena!

(Annat – 8 procent )
Inga kommentarer.

Not: DN har också haft en artikel om raggning. Den hittar du här. Den handlar visserligen om tjejer som lär sig ragga på killar, men principen och tipsen är ju desamma!

.

4 kommentarer:

Argast sa...

Qruiser är obegripligt för mig. Inte själva upplägget, utan att folk verkligen träffas och blir tillsammans efter att man har skrivit till varandra. Jag kanske är helt hopplös men det har tamigfan aldrig hänt mig.
Det sämsta med Qruiser är att man inte kan blockera folk. Jag skulle lätt betala pengar för att kunna blockera att alla av manligt kön kan kolla på min sida. Guldmedlemmar kan blockera vissa, men jag vill dissa alla av manligt kön. Jag kan för mitt liv inte förstå vad dom gör på min (homosexuell tjej) sida!!
Jag RASAR!

Fem flator sa...

Hej Argast!

Om du vill träffa någon på Qruiser är nog det bästa att just qruisa runt lite bland folks sidor och de människor som du tycker verkar intressanta skickar du ett meddelande till och sen är konversationen igång. Efter ett tag känner du nog av vilka personer som är värda att träffa ute i verkligheten.

Baksidan med Qruiser är som du säger att många killar inte har förstått vad det innebär att vara lesbisk. Du kan blockera medlemmar en och en, men inte alla killar, så antingen får du stå ut med att de har besökt din sida och bara låta med att prata med dem, eller så kan du gå med i någon sida som flator.se där det inte finns några killar.

Hälsn 5

Venusbladet sa...

Ny sajt för tjejer!

Venusbladet.se

alpha bionic sa...

I love your blog but I do hope you add this site to your blog or article. Thank you.

TreffitAsia- Find wife from Asia | Löydä vaimo
Aasiasta
www.treffitasia.com/