måndag 22 februari 2016

The color purple av Alice WalkerIdag har vi tagit oss an en riktig klassiker! Det är inte svårt att förstå varför den här boken har vunnit så många fina priser. Den är speciell på många vis.

Det som först slog oss är att boken är så lättläst. Den är skriven i brevform, i talspråk och med korta innehållsrika meningar. Fastän vi sällan får veta några detaljer förstår vi väldigt tydligt vad som händer i huvudpersonens liv. Kanske är det också tur att vi slipper detaljerna, för huvudpersonens liv är till en början riktigt hemskt.

Celie utnyttjas sexuellt av sin pappa, föder två av hans barn, och blir bortgift till en man hon inte älskar när hon bara är 14 år gammal, eftersom han behöver hjälp att ta hand om sina barn. Historien utspelar sig i Georgia i USA under 1900-talets första hälft. De vita behandlar de svarta illa och männen behandlar kvinnorna illa. Celie ser inte fram emot något annat än att få dö, så att hon äntligen ska få vila från lidandet hos Gud. I alla fall är det så hon känner innan Suge Avery dyker upp. Suge är den glamourösa sångerskan som alla män är kära i, hennes egen man också. Han går runt och mår dåligt för att han hade chansen att få gifta sig med Suge Avery, men inte vågade eftersom hans familj var emot det. Celie är kär i Suge Avery redan innan hon har träffat henne. Men plötsligt en dag blir Suge sjuk och det blir Celie som får ta hand om henne.

Tydligen är filmen som gjorts om The Color Purple inte särskilt lesbisk. Men i boken är det helt klart och tydligt att Celie är lesbisk och att det är Suge Avery hon är kär i. Män bryr hon sig inte om. De är "som grodor".

I The color purple får vi följa Celies liv genom breven hon skriver, först till Gud, och sedan till sin försvunna syster som hon längtar efter varje dag. En efter en faller pusselbitarna på plats: varför hennes barndom såg ut som den gjorde, vart hennes barn och hennes syster tagit vägen. Hon träffar många färgstarka personligheter som påverkar henne och hon går från att vara det kuvade barnet som inte orkar känna något, till att bli en vuxen person med egna tankar och känslor.

Det här är en stark och fin berättelse som berör. Läs den!

/5


Inga kommentarer: