söndag 25 juni 2017

Det här kalla landet av Pernilla Gesén


Noomi bor i ett land som heter Nordland. Hon är från en välbärgad familj och är van vid att kunna få det hon pekar på. En dag börjar hennes mamma dra in på utgifterna och Noomi får inte en ny kappa till säsongen. Affärerna börjar rea ut saker och snart stänger de, en efter en. Noomi känner att något är mycket fel. Hennes bror som har gått ut skolan med bra betyg får inte något jobb och går istället in vid politiken, för det främlingsfientliga partiet ND. Partiet är bra på att fånga upp människors missnöje för allt som är fel i landet och skylla det på invandrare. Efter att Noomi har blivit rånad av ett gäng invandrartjejer dras hon också med. Visst har ND sitt ursprung i främlingshat, men så är det ju inte längre, det säger i alla fall alla i partiet, och något måste ju göras åt situationen i landet.

Det finns dock en sak som krånglar till det lite och det är Zahra i Noomis klass. Zahra är jättejobbig, men samtidigt mycket fascinerande. Hon käftar emot varje gång någon talar varmt om ND och beskyller dem för att vara främlingsfientliga. Det är också jobbigt att Zahra har snott Jasper, som är Noomis före detta kompis, som hon kanske är kär i, eller, hon vet inte riktigt.

Zahra är svår att få grepp om. Samtidigt som hon verkar hata Noomi för hennes åsikter blir hon ändå besviken och säger saker som att "hon hade högre tankar om henne och trodde hon var smartare än så" och på en fest blir Noomi plötsligt kysst av Zahra.

Det som är mest spännande med den här boken är motsättningarna som finns. Att främlingsfientliga partier utnyttjar människors rädsla när tiderna blir sämre är ett mycket aktuellt ämne och det är också spännande när någon blir kär i fienden. Boken är riktigt spännande ibland, men tappar lite känsla i vissa passager. Speciellt slutet hade gärna kunnat få vara lite utförligare, för det känns lite rumphugget.

.

Inga kommentarer: