söndag 27 november 2011

Andies favoriter 2011

Som ni kanske sett i ett tidigare inlägg är det dags att minnas året som gått och göra sina nomineringar till Gaygalan. Fem flators Andie delar med sig av sina privata favoriter ur ett flatigt perspektiv och även av sina tankar runt några av priserna.

Att dela ut priser, det är både väldigt roligt och väldigt svårt, för samtidigt som man väljer någon väljer man bort någon annan. Årets flata tycker jag i alla fall är Johanna Nordin, den lesbiska deltagaren i programmet Bonde söker fru. Och varför då? Tv har som bekant en riktigt stor genomslagskraft och människor som inte känner några homosexuella kanske inte har fått en chans att få sina bilder och eventuella fördomar prövade. Därför blir det lätt att en enda person som syns och hörs kan avgöra någons åsikter om en hel grupp människor. Nej, det är alls inte rätt att det ska vara så, men det händer. Det är samma sak som att du aldrig skulle döpa ditt barn till Olof för att han den där killen på ditt förra jobb som hette Olof var så väldigt otrevlig. Men tillbaka till nomineringen! Jag tycker att Johanna varit så öppen, trevlig och glad i programmet att den som för första gången "lärt känna" en lesbisk tjej måste ha fått en positiv bild.
Men den här nomineringen gäller förstås inte bara flator för priset ska delas ut till Årets homo/bi/trans och årets stora händelse i bögvärlden är att Anton Hysén berättade att han var gay. Därför misstänker jag att priset kommer att gå till honom. Men här på Fem flator är du ändå Årets Flata, Johanna. Vi får hoppas att Bonde söker fru istället slår till och tar hem priset Årets tv-program!

Johanna Nordin

En annan fin och bra sak som jag tycker har hänt i år är att Skorpans noveller kommit ut i bokform! Visst finns det många bra böcker därute, men de få som är lesbiska är ofta svåra, tunga och har karaktärer som väldigt få känner igen sig i. Därför är jag helt öppet subjektiv när jag säger att för mig är Väntan på henne Årets bok. Där finns vanliga människor som du och jag och där finns spänning, humor och kärlek och det är precis vad jag vill ha ut av en lesbisk bok; lite glädje och uppmuntran i vardagen! Annars känns den här kategorin ganska öppen. Det är inte någon gayig storsäljare som sticker ut. Vill man heja på något annat lesbiskt finns även Karolina Bångs lesbiska erotiska serienoveller Cow girls bland årets böcker.

Väntan på henne

När det gäller Årets film skulle det väl vara väntat att jag valde Kyss Mig, som ju är något så ovanligt som en svensk flatfilm. Men jag måste säga att jag blev ganska besviken när jag såg den. Kanske var mina förväntningar för höga. Men vad ska jag heja på istället? Kanske Apflickorna? Men Kyss Mig tar nog hem priset ändå. Jag får väl försöka att inte muttra för högt.

Apflickorna

En kategori som jag gillar är Årets keep up the good work. Eller som man enligt Google Translate skulle säga på svenska: "Upprätthålla det goda arbetet!" (Google Translate får vänta några år på sin nominering tror jag.) Alla duktiga eldsjälar som vill göra världen till en bättre plats för andra borde hyllas tycker jag. Kan vi inte bara ge pris till alla? I QX:s nomineringsförslag finns namn som Ulrika Westerlund på RFSL som idogt kämpar för HBTQ-rättigheter, Anneli Svensson på Brottsofferjouren som ger stöd åt utsatta HBT-personer och Peter Englund som arrangerar World Aids Day-galan. Dessutom nämns ett stort antal människor som är aktiva i olika föreningar och dessutom ett antal festfixare. Javisst, heder och ära åt er alla! Personligen hoppas jag också att mina medflator här på Fem flator fantiserar keepar up sitt gooda work så att den här bloggen kan finnas kvar länge och sprida glädje och uppmuntran till alla fina flator därute!

Fem flator fantiserar, Ulrika Westerlund

Någon Årets blogg finns ju inte. Varför finns inte det förresten? Så bloggtokig som världen är just nu borde det definitiv finnas en sådan kategori. Kanske de kunde byta ut den underliga kategorin Årets jag tror inte mina ögon mot detta? QX:s nomineringsförslag i denna kategori är mystiska saker som: Alcazar lägger av, Momma lägger ner och Fel låtar möttes i Andra Chansen i Melodifestivalen. Varför ger man pris för att något lägger ner? Och vem får priset om "Fel låtar möttes" vinner? Jag skulle möjligtvis kunna acceptera denna kategori om den innebar att någon gjort något nytt och bra. Fast då skulle den kunna heta Årets nykomling istället. Ett pris tycker jag definitivt inte ska peka ut att någon gjort någonting fel. Då kallas det väl "straff"? I min tolkning av denna kategori nominerar jag härmed nya flattidningen LOTUS. Och då nominerar jag den i meningen av: WOW, vad roligt! En svensk flattidning! Jag tror inte mina ögon! Det tycker jag att ni också ska göra.


LOTUS Magazine


Vilka är dina favoriter i år?
.

7 kommentarer:

Lisa sa...

Jag håller med Andie om att de roligaste priserna är de som går till någon som gjort något bra för andra! Det tycker jag att Anton Hysén gjort för alla inom sporten. Sen tycker jag att Veronica Maggio borde bli årets artist och Carina Berg årets tv-stjärna! Tack för en bra blogg och tack Skorpan för en bra bok! Upprätthålla det goda arbetet! ; )

Millan sa...

Ja! Tycker du har helrätt. En lesbisk svensk tidning är absolut årets jag-tror-inte-mina-ögon!

Anonym sa...

En liten dum fråga: När är gay galan? Är det den som redan har varit som var i Februari?

Fem flator sa...

Hej Anonym. Ja,det stämmer att alla de som gjorde något bra under 2010 hedrades på Gaygalan i februari 2011. Nu kan den som vill nominera de personer som man tycker borde få pris för prestationer under 2011, och efter omröstningen kommer dessa priser att delas ut på Gaygalan som kommer att hållas i början på 2012. Hänger du med? =)

/5

Erika sa...

Tusen tack! :) nu förstår jag lite bättre. missade den förra året så den här gången så ska jag klart se den! Skriv gärna ut på bloggen när den är ute! :) Kramkram!

Anonym sa...

Var hittar man Lotus magazin?

Fem flator sa...

http://5flator.blogspot.com/2011/10/lotus-ny-tidning-for-bi-och-lesbiska.html