måndag 22 juli 2013

Report for murderÄr du på jakt efter lite spännande lesbisk sommarläsning? Sommartid är ju deckartid och det jag kände för när jag valde denna bok var inte att få uppleva något litterärt mästerverk, utan bara att få njuta av något lättläst, lesbiskt och spännande i solstolen innan det var dags för ett dopp i havet. Det var också precis vad jag fick!

Jag har tidigare recenserat en annan bok av lesbiska deckardrottningen Val McDermid. Den boken hette Trick of the dark, och var även den mycket lesbisk och mycket spännande. Denna gång har jag valt Vals allra första bok, som heter Report for murder. Boken är på engelska, men man behöver inte oroa sig för att den ska vara svårläst. Jag läser inte mycket på engelska i vanliga fall, men språket i boken håller sig på en nivå som även jag kunde tillgodogöra mig utan problem.

Boken handlar om Lindsay Gordon, som beskriver sig själv som en '"cynical socialist lesbian feminist journalist". Faktiskt är det en ganska rolig och motsägelsefull huvudperson, då hon är långt ifrån perfekt, och ibland inte ens särskilt trevlig, men ändå verkar dra till sig trevliga personer i sin omgivning. Hon säljer sensationshistorier till pressen och när andra kritiserar hennes yrkesval försöker hon försvara det genom att säga att det är mycket bättre att hon skriver dessa historier än att någon mindre seriös journalist gör det. Hon menar dessutom att hon är tvungen att göra detta för att få in pengar till sin överlevnad. Dessa förklaringar går inte hem något vidare hos omgivningen, vilket gör Lindsay irriterad. Överhuvudtaget blir hon ganska lätt irriterad och får utbrott och gör dumma saker, men det verkar inte bekymra henne särskilt mycket.

Huvudpersonen är inte en klassisk detektiv som till exempel Poirot. I själva verket har hon aldrig utrett ett mord förut. Men ett mord kommer förstås att inträffa och det gör det när Lindsay är och hälsar på sin bästa vän Paddy, på flickskolan där hon arbetar.  Den kända cellisten Lorna Smith-Cooper är på skolan för att hålla en välgörenhetskonsert, men istället hittas hon strypt med sin egen cellosträng precis innan konserten ska börja. När Paddy anklagas för mordet blir Lindsay ombedd av skolans rektor att göra en egen utredning, eftersom polisen verkar vara inne på helt fel spår. En annan vän till Paddy är också på skolan och hälsar på. Det är bok- och manusförfattaren Cordelia, som Lindsay faller pladask för.

Så, i en sammanfattning: Det blir mord, spänning och kärlek. Historien känns på sina ställen inte helt sannolik, men vad gör väl det. Underhållande är det i vilket fall.

En recension av: Angelica
.

Inga kommentarer: