tisdag 30 september 2014

HBTQ - böcker bortom normen, av Sebastian Lönnlöv

Lite boktips kan väl aldrig vara fel! Fem flator har fått kika lite i två böcker som handlar om HBTQ-böcker! Här tar vi en titt på den första boken: HBTQ – böcker bortom normen av Sebastian Lönnlöv.Sebastian Lönnlöv tycker att det är kul att tipsa om böcker, säger han i inledningen till denna bok, både som bibliotikarie och på sin fritid. Den här boken har han delat upp i olika kapitel utifrån böckernas innehåll.

Det börjar med en historisk genomgång och sedan följer kapitel om historia, om barnböcker, queer-böcker, biböcker, transböcker, kärlek mellan kvinnor, kärlek mellan män och sedan böcker som lyckats få med alla bokstäver.

I egenskap av nyfikna flator bläddrar vi förstås genast fram till kapitlet Kärlek mellan kvinnor. Här skriver Sebastian att han samlat ”böcker som handlar om kvinnor som älskar varandra, har sex med varandra eller både och” och det låter ju trevligt!

Först får vi tips på ungdomsböcker. Här nämns tex böcker som Sugar Rush, Jag är ju så jävla easy going och Det händer nu, som Fem flator tidigare recenserat. Sedan följer Skönlitteratur för vuxna där vi får tips om bland annat Stål, Stjärnor utan svindel, Mea culpa, Ut ur skuggan och många fler.

Även tecknade serier och biografier tipsar Sebastian om. Varje bok sammanfattas på några rader, som till exempel såhär, med boken Linnea, kom hem!

”När Timjans bästa vän Linnea dör i tsunamikatastrofen faller hela hennes tillvaro samman och hon går igenom alla sorgens faser. När hon slutligen kan börja blicka framåt igen och orkar bli kär inser Timjan att hon är lesbisk.”

Kort och koncist! Ett trevligt litet uppslagsverk för den som söker lästips!

Inga kommentarer: