måndag 29 september 2014

Silvia Avallone: Stål


Anna och Francesca är vänner, eller systrar, eller kanske något mer. De är inte riktigt säkra på vad, men de vet att de betyder allt för varandra. De växer upp tillsammans i den italienska kuststaden Piombino, där nästan alla stadens män arbetar på stålverket. 

De två vännerna är 13 år. De går i skolan tillsammans och går till stranden och badar, medan pojkarna flirtar med dem och gör sitt bästa för att fånga deras uppmärksamhet och stjäla en kyss medan de drömmer om mer. Anna och Francesca flirtar gärna med dem, men håller dem på avstånd. Så gott det går i alla fall. Deras kroppar börjar utvecklas och de ser båda två väldigt bra ut, något som lockar männen. Men det är också något som gör Francescas pappa väldigt arg. Hon ska inte hålla på att visa upp sig och ingen ska ta hans dotter ifrån honom. Som straff för hennes beteende misshandlar han henne och sin fru regelbundet. 

Anna och Francesca är starka unga kvinnor, men de får mycket press på sig från olika håll, från samhället, från föräldrarna, från de jämnåriga killarna och vännerna. Alla de vanliga tonårsproblemen finns här, men speciellt Francesca har större problem än så att tänka på, med sin onde far som gör sitt bästa för att förstöra hennes liv. Det enda som betyder något för henne är Anna. Hon betyder så mycket som pronomen verb pronomen. Något som hon inte vet om hon vågar säga.

"Stål" känns som en verklighetstrogen skildring av hur en italiensk småstad skulle kunna se ut och de slitna hyreshusen och den elaka fabriken hänger sig kvar. Men vänskapen och kärleken mellan flickorna blir nästan ännu vackrare i den kontrasten. Det är väldigt mycket männens värld i Piombino. Ska vännernas kärlek till varandra klara allt detta? Läs "Stål" och se efter!


Inga kommentarer: