söndag 10 maj 2015

Hyresgästerna av Sarah WatersNi har väl inte missat att det har släppts en ny roman av lesbiska författardrottningen Sarah Waters? Hyresgästerna är den svenska titeln och vi vet vad ni alla sitter där och undrar, så det är väl lika bra att vi får det avklarat direkt: Ja, det finns en lesbisk kärlekshistoria i den här boken! Och inte bara det. Det finns allt det där andra som Sarah Waters är så bra på: spänning, tvekan, skam och framförallt den där osäkerheten, att man aldrig vet vem man kan lita på.

Boken utspelar sig i London 1922. Kriget har tagit slut och Frances bor ensam med sin mor eftersom hennes far och bröder dött i kriget. Då fadern inte lämnade några pengar efter sig tvingas de båda kvinnorna ta in hyresgäster i huset. Lilian och Leonard Barber flyttar in, ett ungt par som beter sig rätt märkligt, tycker Frances, bråkar mycket och är ofta riktigt otrevliga mot varandra. Men efter ett tag blir Frances god vän med Lilian. Ja, hon berättar till och med om sin stora hemlighet: att hon haft ett förhållande med en kvinna.

Vi vill inte avslöja för mycket om vad som händer sedan, men det kan sägas att bokens tema är en kamp mellan kärleken och skammen. Hur mycket klarar kärleken egentligen utan att dö? Hur mycket klarar en människa av att bära på för att få vara tillsammans med den hon älskar?

Hyresgästerna är förstås en mycket välskriven bok och som vanligt när Sarah Waters skriver känns miljöerna så verkliga så att det är som att man vore där själv. Spännande är det också! Smygande med hemliga affärer, tisslande och tasslande, nya hinder som ständigt dyker upp i huvudpersonernas liv. Vi vänder sida efter sida i en rasande takt för att få veta hur det egentligen ska sluta. Och Sarah gör oss inte besvikna den här gången heller.

/5

.

2 kommentarer:

Erika sa...

Åh den här boken lät väldigt bra. Imorgon beställer jag hem den ��

Fem flator sa...

Den är definitivt ett bra köp!