måndag 21 september 2015

Ett så starkt ljusLyra Ekström Lindbäck har skrivit den här romanen som handlar om Sara och allting som försiggår inne i hennes huvud. Faktiskt sker det allra mesta av handlingen inne i Saras huvud. I den yttre handlingen händer inte särskilt mycket alls. Sara går på några tillställningar, träffar lite människor. De flesta av dem tycker hon inte om för de har så många fel och brister och tänker alldeles för lite.

Alla människor hon träffar på analyseras mycket ingående. Några människor dras hon till och fascineras av, men hon hittar ändå massvis av fel på dem och vi som läsare får egentligen aldrig lära känna dessa människor på riktigt, utan får bara veta hur Sara tror att de fungerar. Det är till exempel den karismatiska skådespelerskan Joanna, som gjort sitt liv till en teaterpjäs och transpersonen C som är så underbar, men så jättesvår att placera in i något fack att Sara inte vet vart hon ska ta vägen.

Vissa saker i den här boken är helt fantastiska. Lyra Ekström Lindbäck har en förmåga att sätta ord på känslor, stämningar, händelser och förklara dem för läsarna så att vi förstår precis vad hon menar, precis hur det känns. Ibland blir det dock lite för mycket beskrivningar av saker som inte är så intressanta.

Vi tror att det här är en sådan där bok som du antingen älskar eller hatar. Antingen blir du irriterad på att det inte händer något och att huvudpersonen analyserar andra och ältar allting i evinnerlighet istället för att faktiskt göra någonting själv, eller så  älskar du utförliga och målande beskrivningar och fascineras av att få vara inne i någons huvud.

Inga kommentarer: