onsdag 31 augusti 2016

Prinsessan som inte tyckte om prinsar av Alice Brière-Haquet


Idag har vi läst en lesbisk barnbok! "Prinsessan som inte tyckte om prinsar" är skriven av Alice Brière-Haquet och illustrerad av Lionel Larchevêque och rekommenderad ålder för läsarna är 6-9 år. 

Vad boken handlar om kan man ju nästan gissa sig till! Kungen bestämmer att det är dags för prinsessan att gifta sig och han kallar dit alla prinsar som finns för att hon ska välja en av dem. Så långt är väl allting ungefär som en klassisk saga, även om prinsarna är av alla former och färger och till och med från yttre rymden. Men prinsessan gillar inte någon av dem. Till slut kallar kungen på fen och hoppas att hon ska kunna lösa situationen. Och då händer något: Prinsessan blir kär! Fen är ju så charmig och underbar.

Vad tycker vi om denna bok? Jo, det är roligt att författaren har tagit den klassiska uppbyggnaden av en saga och vänt upp och ner på den. Illustrationerna är också fina och det är kul att det finns en blandning av gamla traditioner och ny teknik, som att kungen skriver sin inbjudan först på miljövänligt papper och sedan skickar massmail ut i rymden via sitt fantastiska internet.

Ändå är det några små saker som vi stör oss på. Kanske är det bara för att vi är vuxna och tänker för mycket, men när så mycket i sagan redan är normbrytande, som att prinsarna får vara till och med från yttre rymden, varför är det då inga flickor/prinsessor som bjuds in? Är det en större sak att vara lesbisk än att vara från yttre rymden? En del referenser i boken känns också som att de riktar sig till en äldre publik mer än till barn. Som att prinsessans parfym heter Kamel No 5. Förstår barnen varför alla grodor och paddor på slottet blivit numrerade? Förstår de vad det betyder att "Efter en sekund förstod hon att det var Hon"? och "Att skaffa barn var lite svårt, men inte värre att det gick"?

Kanske är det tänkt att en vuxen ska läsa boken och förklara vissa av sakerna. I vilket fall tror vi att det kan vara bra. Men på det stora hela: En rolig och fantasifull bok som i alla fall vi vuxna skrattade mycket åt.

.

Inga kommentarer: