måndag 24 juli 2017

Hata Gustavsberg av Agnes Lindström


Idag har vi läst ungdsomsboken "Hata Gustavsberg" av Agnes Lindström. Huvudpersonen i berättelsen är Mirre, som är femton år och bor i ett radhusområde i Gustavsberg. Där är allting likadant hela tiden. Ingenting spännande händer och hennes kompisar pratar om samma gamla tråkiga saker. När hon blir provocerad av att farbror Peter uttalar sig homofobt på en släktfest ställer hon sig upp och deklarerar argt att hon är lesbisk. Efteråt börjar hon fundera på vad hon sagt. Ville hon bara skapa drama eller ligger det faktiskt något i det?

I en parallellklass går Sanna, som är politiskt medveten, har blått hår, två kvinnomärken på jackan och också står i vegankön i matsalen, som Mirre. En dag bestämmer sig Mirre för att våga skriva till Sanna på Facebook och föreslå att de ska träffas. Det blir början på hennes första förhållande, men samtidigt slutet på hennes vänskap med kompisarna, eftersom de inte tror på att hon är lesbisk, utan antar att det är något hon har hittat på för att göra livet lite roligare.

Läsaren, som får följa Mirres tankar, är inte heller säker på om hon är lesbisk eller inte. Hon är förvirrad och rädd för hur det ska vara att första gången ligga med någon. Att hångla är ju mysigt och så, men vill hon verkligen ha sex med Sanna? En dag råkar hon också hångla med en kille på en fest, vilket förstås sårar Sanna och även hon blir osäker på om Mirre verkligen menar allvar när hon påstår att hon är lesbisk.

Det här är en uppväxtskildring och en berättelse om att hitta sin sexualitet. Säkert kan många känna igen sig i huvudpersonens frustration och osäkerhet. Hur vet man vem man tänder på? Vad är vänskap och vad är kärlek? Och hur vet man vad är rädsla och osäkerhet för det nya och vad som är att man verkligen inte vill? Kanske är det så att allting klarnar så småningom och att det viktigaste är att man behandlar sina vänner och medmänniskor på ett juste sätt under resans gång.

.

Inga kommentarer: