tisdag 19 juni 2018

Rubyfruit Jungle av Rita Mae BrownVi har tagit oss an en lesbisk klassiker: Rubyfruit Jungle (eller på svenska: Kvinnofrukt) av Rita Mae Brown, från 1973. Rubyfruit är granatäpple, och bokens titel är en omskrivning för det kvinnliga könsorganet.

Bokens huvudperson, Molly Bolt, har många likheter med författaren själv, men boken är inte en biografi. Molly är en adopterad dotter i en fattig familj, och hon inser snart att hon är mycket smartare och starkare än alla hon känner, något som gör hennes mamma arg och avundsjuk. Redan som barn inser Molly att hon gillar tjejer mycket mer än killar, och hon vägrar att skämmas över det. Istället blir hon arg på resten av världen för att den är så korkad och inte förstår.

Hon ifrågasätter det som alla andra verkar tycka är självklart, som att man måste gifta sig med en man och få barn. Det tänker hon aldrig utsätta sig för. Hon har också bestämt sig för att bli filmregissör. Ingen kvinna har varit det förut, men då ska hon bli den första. Molly har inga pengar, men tar sig ändå fram genom den akademiska världen genom stipendier och extraarbeten.

Rita Mae Brown skriver bra och boken är spännande, humoristisk och lättläst. Även om bokens huvudperson har sina egenheter hejar vi som läsare alltid fram henne när hon kämpar sig fram genom livet och vägrar anse sig vara mindre värd än någon annan för att hon är kvinna och lesbisk. Den här boken är politisk utan att tala om politik. Allt Molly Bolt gör är att försöka ta sig dit hon vill i livet, och motståndet hon stöter på kommer naturligt upp under berättelsens gång och blir väldigt tydligt för läsaren.

Ibland kan vi önska att vi kunde få lite mer tillgång till huvudpersonens känsloliv, men boken tar sällan upp detta, utan fokuserar mest på de konkreta handlingarna. Resten får läsaren själv fylla på med.

Sammanfattningsvis: Boken känns fortfarande aktuell och intressant, fastän den är från -73. Visst går det att se att vissa framsteg gjorts i samhället sedan dess, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Berättelsen om den egensinniga och viljestarka Molly Bolt är underhållande och inspirerande. Läs den!


Inga kommentarer: