onsdag 8 augusti 2018

Hetare - novellsamling


Idag har vi givit oss på en riktigt het bok. Den heter Hetare, är hett ny, och faktiskt så het att bokstäverna på framsidan av boken svettas. Rabén och Sjögren har bjudit in ett gäng kända HBTQ-författare för att tillsammans skriva en novellsamling där sexet får ta plats.

Antologins redaktör, Anna Ahlund, säger att idén till Hetare kom till efter att hon hört många queera ungdomar säga att de inte känt sig inkluderade i skolans sex- och samundervisning. Boken vänder sig till ungdomar som längtar efter att få läsa om sex och känslor, och för en gångs skull ska de queera ungdomarna få vara i majoritet.

De deltagande författarna är Anna Ahlund, Saga Becker, Moa Eriksson Sandberg, Kristofer Folkhammar, Pernilla Gesén, Anna Jakobsson Lund, Eli Levén, Sebastian Lönnlöv, Sara Lövestam, Sara Ohlsson, Joel Mauricio Isabel Ortiz.

Vad tycker vi om boken? Jo, vi håller helt med Anna Ahlund om att det är en jättebra bok för ungdomar som är nyfikna på sex, och hur det kan gå till att ha sex i alla olika konstellationer som kan finnas när människor av olika kön och med olika identiteter möts. Novellerna är rätt korta, och kanske finns det en tanke med det, att sexet ska vara i fokus, och att det inte ska finnas så mycket annat som tar bort detta fokus. Samtidigt hade det varit roligt att komma huvudpersonerna lite närmare, och få ta del av deras känsloliv på en lite djupare nivå.

Vem passar boken för? För någon som är intresserad av hur sex kan ta sig uttryck i olika former. Boken vänder sig till ungdomar, men förstås kan även nyfikna vuxna ha glädje av den. Det är inte ett vackert språk eller djupa känslor som man har satsat på i första hand i denna bok, utan det är skildringarna av sex som står i centrum.

.

Inga kommentarer: