söndag 12 augusti 2018

Vi två mot världen av Mian Lodalen


Vilja förlag ger ut lättlästa böcker, och förra året kom Mian Lodalens berättelse "Första natten" ut i denna serie. Nu har det blivit dags för uppföljaren, "Vi två mot världen", där vi får återse Linda och Mandi, som nu har blivit ihop. 

Mandis föräldrar vet redan om att hon är lesbisk, men Linda vågar inte berätta för sina föräldrar. Hon minns saker de har sagt, som när de tittade på tv och såg ett program om två homosexuella killar som skulle adoptera ett barn, och Lindas mamma sa att "Ett barn behöver både en mor och en far." Hon drömmer mardrömmar om att hennes föräldrar ska förskjuta henne om de får veta. Samtidigt är hon orolig för att Mandi ska tröttna på att vänta och behöva smyga hela tiden.

Så tycker vi: Den första boken var jättefin, och det är den här också. Mian Lodalen är riktigt bra på att skriva lättlästa böcker. Med få ord kan hon få in mycket mening, och hon lyckas förmedla känslor utan att det blir banalt. 

Alla måste få lära sig läsa, och lättläst är en fråga om demokrati, säger Vilja förlag. Det håller vi med om, och sedan är det ju en bonus att få lära sig läsa med så här fina böcker.

.

Inga kommentarer: