söndag 29 december 2019

Under ditt finger av Kristina Aamand


"Under ditt finger" är titeln på den här ungdomsboken av dansk-persiska Kristina Aamand. Man skulle kunna tro att det anspelade på något sexuellt, men istället handlar det om ett arabiskt talesätt. Man ska uppföra sig ordentligt. Annars kommer folk att peka finger åt dig.

Boken handlar om 17-åriga muslimska Sheherazade som bor med sin mamma och pappa i en förort till Köpenhamn. Pappan ligger på sjukhus och vårdas för sitt dåliga hjärta, men han lider också av posttraumatisk stress efter att familjen flytt från kriget.

Det är på sjukhuset, vid kaffeautomaten, som Sheherazade träffar Thea. De blir först vänner, men deras vänskap utvecklas snart till kärlek. När Sheherazades mamma får veta får hon panik. Hur ska pappan reagera? Sheherazade drar sig för att berätta för honom.

Det är ett viktigt ämne som tas upp i boken, men vissa saker blir nästan lite väl förenklade och känns lite småfåniga. Klasskamraterna och läraren till exempel, agerar nästan parodiskt ibland och det känns inte verkligt. Som ungdomsbok skulle den här berättelsen också kunna fungera med ett lite mer avancerat språk. Vissa händelser i boken är ändå så pass obehagliga att de kräver en äldre läsare, så det finns ingen anledning att hålla språket och vissa andra händelser på en så pass enkel eller barnslig nivå.

Sammanfattningsvis: En viktig berättelse som hade kunnat lyfta lite mer i språket och i vissa passager.


Inga kommentarer: