söndag 15 mars 2020

High School av Tegan & Sara

För den som inte vet är Tegan and Sara en kanadensisk popduo som består av de lesbiska tvillingarna Tegan Rain Quin och Sara Kiersten Quin. De föddes 1980 i Calgary i Kanada och startade sitt band, som spelar musik som spänner från akustisk folkrock till punkig new wave, 1995. Tvillingsystrarna är kända för sitt speciella scensnack och sin publikkontakt när de spelar live och de berättar ofta anekdoter om sin barndom och tonårstid i Kanada.

Nu har de även skrivit en biografi om sin tid i high school och boken innehåller även glimtar från deras barndom. Fokus i boken ligger på relationen mellan tvillingarna, men även på deras relationer med vänner och flickvänner. I den andra halvan av boken börjar de hitta musiken, och börjar också närma sig sitt genombrott. Men det stora genombrottet hinner vi inte fram till i High school. Kanske blir det en uppföljare där vi får ta del av det? Eller så är det just den här tiden som Tegan och Sara vill dela med sig av eftersom de brinner för HBTQ-tjejers hälsa, rättvisa och representation och även har startat en egen stiftelse som arbetar med frågorna.

Tegan och Sara är mycket frikostiga med vad de delar med sig av i boken: bråk, kärlek, sex, vänskap, droganvändning. De minns också sin tid vid high school väldigt väl. De berättar som om de fortfarande vore kvar i den åldern, fastän de nu närmar sig 40-årsåldern, och det känns verkligen som om vi som läsare får vara där med dem. Som om inte det vore nog får vi också ta del av massvis av gamla foton som visar tvillingarna och deras familj och vänner.

Det är väl sällan någon tycker att deras tonårstid varit enkel och en enda njutning. Även Tegan och Sara kämpar med att hitta sin egen väg, slå sig fria och samtidigt bli accepterade som lesbiska. De har skrivit vartannat kapitel, och man skulle kunna tänka sig att det skulle bli stökigt, men det blir det inte. Ibland berättar de om olika händelser, ibland närmar de sig samma händelse från olika håll. Antingen är de väldigt synkade, eller så har de haft en skicklig redaktör som har fört samma allt.

Sammanfattningsvis: En läsvärd och utlämnande bok som alla fans av Tegan and Sara säkert kommer att läsa, men som är givande även för den som befinner sig i sina förvirrade tonår, eller den som var ung samtidigt som tvillingarna och känner igen alla referenser, till exempel till musikhits som kom då.

Vi läste boken på engelska, men tyckte att den var lättläst och utan så många svåra ord. Den borde därför funka för alla som kan engelska hyggligt.

Inga kommentarer: