måndag 31 januari 2011

Elisabeth Ohlson Wallin

Signaturen Polaroid Picture tycker att vi ska berätta mer om duktiga fotografen Elisabeth Ohlson Wallin. Självklart ställer vi upp på det uppdraget. Andie har använt sina googlingskunskaper på förnämsta vis och bland annat tagit reda på följande:

Elisabeth Ohlson Wallin har arbetat som fotograf sen 1980, men hennes stora genombrott skedde i samband med fotoutställningen Ecce Homo 1998. Utställningen blev genast Sveriges mest omdiskuterade. Ecce Homo visades första gången under kulturnatten i Uppsala Domkyrka och två månader därefter. Detta resulterade bland annat i att domkyrkan bombhotades och att den dåvarande påven, Johannes Paulus II ställde in en planerad audiens av ärkebiskop K G Hammar. Trots detta turnerade utställningen under två år i Sverige och i Europa, vilket ofta ledde till upplopp och demonstrationer. Ohlson Wallin hämtar inspiration från Barockens bibliska målningar, men ger bilderna ofta ett dokumentärt budskap. Kampen för kristna HBT-personers rättigheter är tydlig i hennes bilder. Denna kamp syns även i utställningarna Helgon och In Hate We Trust, den senare framför allt inspirerad av Carravagio och Artemesia Gentileschis. Fotona stärks ytterligare med text av Lars Gårdfeldt och musik av Eva Dahlgren. (Wikipedia)

Elisabeth Ohlson Wallin har en egen hemsida som du kan hitta här.

Andie har även hittat en intervju där Elisabeth berättar mer om sin senaste utställning, Jerusalem:

söndag 30 januari 2011

Gayig tv

En gayig tv-kanal i Sverige? Är det sant? Ja, det verkar nästan så. Com hem lägger till kanalen OUTtv i sitt utbud och kanalen kommer att frivisas två månader från 1 mars så då får vi försöka ratta in den på tv:n därhemma. Men är den nya kanalen något att ha? Vi vet faktiskt inte, men en ledtråd om innehållet kan man nog få om man tittar in på kanalens kanadensiska hemsida.

Apropå gayig tv läste vi i QX att det kommer att sändas en gayig Halv åtta hos mig-vecka i TV4 under gaygaleveckan. Det får vi förstås inte missa!

.

torsdag 27 januari 2011

Dags att tippa Gaygalan!

Nu har vi tittat närmare på de nominerade i de olika kategorierna i QX Gaygala och det är dags att lägga en gissning. Vem tror du kammar hem priserna? Vem/vilket/vilken blir:

Årets Homo/Bi?
-Anders Pihlblad
-Eddie Razaz
-Elisabeth Ohlson Wallin
-Lotta Bromé
-Ulrika Westerlund

Årets Hetero?
-Birgitta Ohlsson
-Mia Skäringer
-Robyn

Årets Artist?
-Oskar Linnros
-Robyn
-September

Årets Svenska låt?
-Dancing On My Own – Robyn
-Från och med du – Oskar Linnros
-Kom – Timoteij
-Manboy – Saade
-Mikrofonkåt – September

Årets TV-program?
-Glee
-Så mycket bättre
-Solsidan

Årets film?
-En Enda Man
-Fyra År Till
-The Kids Are All Right

Årets Bok?
-Högre än alla himlar Louise Boije af Gennäs
-Tiger - Mian Lodalen
-Ung, bög och jävligt kär - Johannes Sandreyo


Skicka din rad till 5flator@gmail.com! Som vanligt går det förstås jättebra att skriva sitt svar under en signatur. (Annars använder vi oss bara av förnamn.) Vinnarna tar hem äran och kanske även en flatfilm och ett 5-linne!

.

onsdag 26 januari 2011

De nominerade är (forts)

Våra senaste inlägg har handlat om de nominerade i QX Gaygala som snart går av stapeln. Nu har det slutligen blivit dags för en titt på de nominerade till Årets bok!


Högre än alla himlar
Det är bara några timmar kvar av år 1999 och i en fashionabel våning på Norr Mälarstrand väntar sex nära vänner in 2000-talet.
Vi är hemma hos värmländska Sanna, som är författare, och hennes make börsmäklaren Victor. Runt omkring dem finns de närmaste vännerna: Stefan, som jobbar på Naturvårdsverket, har åkt in från Lidingö tillsammans med sin hustru Pella, som är terapeut. Från Söder kommer den kämpande skådespelerskan och eviga singeln Liv, som mest arbetar som servitris. Från Östermalm ansluter Jalle, partybögen som till vardags arbetar på UD men nu börjat längta efter att bilda familj.
Ännu är de kommande årens dramatiska händelser i världen okända, liksom personliga med- och motgångar i den än så länge mycket sammansvetsade lilla gruppen. Fester och parmiddagar kommer att avlösas av yrkesmässiga framgångar och bakslag. Vilda nätter på Manhattan liksom lata sommarkvällar i Falsterbo ska förbytas i sorg och tragedi. Stora som små händelser ska sätta vänskap, tillit och fundamentala värderingar på prov.
Men nu är det nyårsafton och det gamla årtusendet går i graven. Vännerna skålar i champagne och tittar ut över Stockholm, som exploderar i fyrverkerier. 2000-talet, så fyllt av möjligheter, har börjat.

Högre än alla himlar är första delen i en trilogi som utspelar sig under millenniets första decennium. Det är en överblick över vår nära nutidshistoria och samtidigt en roman om såväl stark vänskap som hur det är att vara människa i en ytterst föränderlig tid.



Tiger
Connie är sämst i klassen, platt som en planka, udda och utanför. Hennes mamma är död, pappa Dåren har försvunnit och fosterföräldrarna är alltför upptagna av sig själva för att orka bry sig om en trotsig tonåring. Men så dyker Räkan, Sirkka och Lillen upp. Tillsammans bildar de Sisters in crime. Kaxiga och obrottsligt lojala utmanar de alla normer för hur flickor ska bete sig.
Livet är spännande och ganska roligt trots allt. Och i sin pappas fotspår tänjer Connie på gränserna. Hon utmanar lärarna i skolan, snor de sista mellanölen på Tempo och ordnar föräldrafri fest i den nya villan på gräddhyllan. De flesta knipor klarar hon sig ur genom att vara snabb i både käften och fötterna. Ända tills det dåliga, ofattbara och onämnbara drabbar henne.

Om det här inte bara är en mardröm, så är det en total katastrof. Jag måste bli av med det, skriver hon i sin dagbok.

Hon kämpar emot med all kraft, men kan inte värja sig. Tankarna och känslorna går inte att styra. Och när Anna på en fest frågar om de ska dansa säger hon ja fast hon inte borde. Snart lever hon ett dubbelliv, intrasslad i lögner.

Tiger handlar om hur det känns att växa upp i en småstad på 1970-talet med en stor hemlighet. En ovanlig och modig skildring av unga tjejers sexualitet.




Ung bög och jävligt kär
Berättelsen utspelar sig i Stockholms betongförorter. Den unge Filip, 16 år, som går musikallinjen på ett gymnasium med uselt rykte lär känna Emilio, en fotbollsspelande ung man i klammeri med rättvisan - kärlek uppstår.

En spännande och välskriven samtidsskildring laddad med energi och humor, men också djupaste allvar.


(Texterna om böckerna kommer från förlagens hemsidor och pressmeddelanden.)
.

tisdag 25 januari 2011

söndag 23 januari 2011

torsdag 20 januari 2011

De nominerade är (forts)

Idag tittar vi närmare på de nominerade till årets tv-serie!








Vilken av serierna tror du kan kamma hem priset på gaygalan? Gissa i vår tävling som du hittar här!

.

tisdag 11 januari 2011

De nominerade är (forts)

Idag tar vi en titt på de nominerade till årets svenska låt!













Och glöm nu inte att delta i vår gissningstävling! Tippa vinnaren i våra sju utvalda kategorier!

.

lördag 8 januari 2011

Årets homohit

Det här är "Årets homohit" enligt norska "Gaygallan". Vad är en homohit undrar du? Det är en låt som homomänniskor gillar. Skiljer den sig på något vis mot en heterohit? Nej, förmodligen inte.

fredag 7 januari 2011

Men vilka är de..?

Känner ni till alla de nominerade i årets Gaygala? Några obekanta namn kanske ni har stött på. Därför har vi slagit upp de nominerade åt er. Glöm sedan inte att delta i vår gissningstävling! Vilka tror ni tar hem priserna? Idag tittar vi närmare på Årets homo/bi och Årets hetero.

Nominerade till Årets Homo/Bi:

-Anders Pihlblad
Per Anders Sebastian Pihlblad, född 21 februari 1968 i Visby, är en svensk journalist och författare som arbetar som politisk reporter på TV4 sedan 1997. I april 2010 kom Anders Pihlblad ut med boken Drevet går – om mediernas hetsjakt. Han kom också ut som gay i tidningen QX.

-Eddie Razaz
Ardalan "Eddie" Razaz Rahmati, född den 21 december 1988 i Haninge, är en svensk sångare. Razaz läste sångprogrammet på Rytmus Musikergymnasium. 2005 sökte han för första gången till Idol men blev då utslagen under kvalet. Bättre gick det 2009 då han slutade på en sjätteplats. Under 2010 bildade Razaz tillsammans med vännen och kollegan Rabih Jaber musik-duon Rebound.

-Elisabeth Ohlson Wallin
Elisabeth Ohlson Wallin, född 28 maj 1961, är en svensk fotograf. Elisabeth Ohlson Wallin är mest känd genom den uppmärksammade utställningen Ecce Homo. Hon arbetar till vardags med porträttfotografi. Nu i januari visas Elisabeths nya utställninge Jerusalem på Södra Teatern i Stockholm efter att den tidigare under året visats i Göteborg.

-Lotta Bromé
Charlotta Elisabet "Lotta" Bromé, född 18 december 1964 i Skövde, Västra Götalands län, är en svensk programledare i radio och TV. Hon arbetar som värd för radioprogrammet P4 Extra.

-Ulrika Westerlund
Ulrika Westerlund, född 21 november 1972 i Stockholm, är RFSL:s förbundsordförande sedan 2010. Hon valdes enhälligt på kongressen i Skellefteå den 8 maj 2010. Hon har tidigare varit vice förbundsordförande i RFSL, ordförande för Stockholm Pride och chefredaktör för tidskriften Bang.


De nominerade till Årets Hetero:

-Birgitta Ohlsson
Eva Birgitta Ohlsson Klamberg, född Ohlsson 20 juli 1975 i Linköping, är en svensk folkpartistisk politiker. Hon är riksdagsledamot sedan 2002 och är sedan 2 februari 2010 Sveriges EU-minister. Birgitta är engagerad i hbt-frågor och i maj gick hon gravid i paradtåget under Litauens pridefestival med följden att 800 poliser beskyddade det 400 personer stora tåget.

-Mia Skäringer
Maria Elisabeth "Mia" Skäringer, född 4 oktober 1976 i Kristinehamn, är en svensk skådespelerska, manusförfattare och radioprofil. Från januari till april 2010 spelade Skäringer en huvudroll i tv-serien Solsidan.

-Robyn
Robin Miriam Carlsson, mer känd under sitt artistnamn Robyn, född 12 juni 1979 i Stockholm, är en svensk popsångerska och låtskrivare. Under 2010 släppte Robyn tre fullängdsskivor kallade Body Talk-serien. De två första innehöll endast nya låtar, medan den sista var en samling av 10 låtar från de tidigare skivorna tillsammans med 5 nya låtar.

.

torsdag 6 januari 2011

I en familj finns inga fiender




Att det kan vara väldigt påfrestande att vara mamma känner de flesta till. Huvudpersonen i den här boken har nått gränsen där hon känner att det bara finns en utväg innan hon skadar någon: att sätta sig i bilen och köra iväg.

Marie har man och två små barn och hon försöker verkligen vara mamma, men det vill sig inte. Hon förstår inte barnen, orkar inte med deras skrik och lider av att dottern slår andra barn och sin lillebror så fort hon kommer åt.

Marie flyr till gården hon ärvt av sin mormor för att få vara i fred, men en kvinna som kört vilse dyker upp och de märker båda att de känner en stark samhörighet och attraktion. Då kommer Maries mamma till gården och med sig har hon alla krav och all förebråelse som Marie försökt rymma ifrån. Dessutom märker mamman att det finns något mellan Marie och hennes mystiska gäst och hon gör sitt bästa för att stoppa det.

Boken heter I en familj finns inga fiender och är skriven av Viktoria Myrén. Jag skulle inte säga att det är en kärlekshistoria, om någon skulle ha fått det intrycket av beskrivningen ovan. Istället behandlar boken mest Maries tankar, minnen och känslor som hon går igenom i sitt huvud för att försöka förstå sig själv och komma till ett beslut.

Boken är välskriven, men lite tungt är det ibland att höra om huvudpersonens smärta. Hon älskar sina barn och ändå känner hon att hon inte kan ge dem det de behöver. Samhället accepterar inte en mamma som lämnar sina barn. En sådan mamma är självisk och elak. Det berättar också både Maries man och Maries mamma för henne. Vilket beslut fattar hon i slutänden? Det får ni se om ni läser boken.

En recension av: Angelica

.

tisdag 4 januari 2011

STHLM Darling

Har ni spanat in svenska webserien STHLM Darling på QX? Vad tycker ni om den?

söndag 2 januari 2011

Frida och Frida




"Vår familj påminner lite om familjen von Trapp från The Sound of Music. Ja, bortsett från att vi inte sjunger när något skiter sig. Vi bara skriker eller tiger. Dessutom finns här inga alper heller."

Vad har ni hittat på över nyår kära läsare? Jag har läst böcker, bland andra "Frida och Frida" av Emma Juslin. Familjen vi får följa i boken påminner faktiskt inte det minsta om familjen von Trapp som utdraget ovan säger, förutom att den är lika barnrik. Det är två av döttrarna som turas om att berätta om sin familj och sitt liv.

Selma är 13 år och bor hemma hos familjen i Finland, men hon känner inte att hon passar in. Hennes föräldrar är inte heller nöjda med sina liv utan grälar mest och försöker hålla upp en fasad för omgivningen. Selma saknar sin storasyster Irina som har flyttat till Paris för att studera konst och måla.

Irina har på målarskolan träffat en underbar flicka som heter Frida, precis som Irinas idol, Frida Kahlo. Att vara med Frida och att få måla, det är allt Irina vill. Finland försöker hon att inte tänka på alls, men till slut inser hon att hon måste konfrontera sin familj och sitt förflutna. Dessutom vill hon att Selma ska få se att det finns ett annat liv. Därför tar hon en midsommar Frida med sig och åker hem till Finland.

Det roligaste med den här boken tycker jag är att se hur den lilla kloka Selma ser så klart på sin familj och sin omgivning. Ofta så att man ler åt hennes klarsynthet och humor. Hon konstaterar mest hur konstigt alla uppför sig och är mer av en betraktare än någon som lägger sig i och skapar handlingen. Det är som att hon försöker lista ut vad som är rätt och hur världen fungerar innan hon själv måste ge sig in i den. Svårast blir det när Irina kommer hem med en flicka. Mamma gråter, Mormor talar om Gud och att homosexuella är sjuka, men samtidigt verkar både Irina och Frida må bra. De ser inte alls sjuka ut.

Frida och Frida är en välskriven bok med många personliga tankar i och huvudpersonerna känns väldigt riktiga, personliga och sårbara. Läs den!


En recension av: Angelica


.