söndag 2 januari 2011

Frida och Frida
"Vår familj påminner lite om familjen von Trapp från The Sound of Music. Ja, bortsett från att vi inte sjunger när något skiter sig. Vi bara skriker eller tiger. Dessutom finns här inga alper heller."

Vad har ni hittat på över nyår kära läsare? Jag har läst böcker, bland andra "Frida och Frida" av Emma Juslin. Familjen vi får följa i boken påminner faktiskt inte det minsta om familjen von Trapp som utdraget ovan säger, förutom att den är lika barnrik. Det är två av döttrarna som turas om att berätta om sin familj och sitt liv.

Selma är 13 år och bor hemma hos familjen i Finland, men hon känner inte att hon passar in. Hennes föräldrar är inte heller nöjda med sina liv utan grälar mest och försöker hålla upp en fasad för omgivningen. Selma saknar sin storasyster Irina som har flyttat till Paris för att studera konst och måla.

Irina har på målarskolan träffat en underbar flicka som heter Frida, precis som Irinas idol, Frida Kahlo. Att vara med Frida och att få måla, det är allt Irina vill. Finland försöker hon att inte tänka på alls, men till slut inser hon att hon måste konfrontera sin familj och sitt förflutna. Dessutom vill hon att Selma ska få se att det finns ett annat liv. Därför tar hon en midsommar Frida med sig och åker hem till Finland.

Det roligaste med den här boken tycker jag är att se hur den lilla kloka Selma ser så klart på sin familj och sin omgivning. Ofta så att man ler åt hennes klarsynthet och humor. Hon konstaterar mest hur konstigt alla uppför sig och är mer av en betraktare än någon som lägger sig i och skapar handlingen. Det är som att hon försöker lista ut vad som är rätt och hur världen fungerar innan hon själv måste ge sig in i den. Svårast blir det när Irina kommer hem med en flicka. Mamma gråter, Mormor talar om Gud och att homosexuella är sjuka, men samtidigt verkar både Irina och Frida må bra. De ser inte alls sjuka ut.

Frida och Frida är en välskriven bok med många personliga tankar i och huvudpersonerna känns väldigt riktiga, personliga och sårbara. Läs den!


En recension av: Angelica


.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så roligt att se en recension av favoritboken! Jag ska bestämt (och som sagt) läsa den igen, snart.

Fem flator sa...

Tack för bra boktips! =)

/A