torsdag 22 mars 2012

Sverige gayvänligast i världen
Vill du resa till ett riktigt gayvänligt ställe? Ja, då gör du bäst i att stanna hemma. Enligt gayguiden Spartacus reseindex är Sverige det gayvänligaste landet i hela världen! Det har man kommit fram till genom att mäta olika områden, som tex vad lagen i ett land säger om diskriminering, partnerskap och adoption, men också hur landet marknadsför sig och vilken invånarnas inställning är. Det går att få både plus- och minuspoäng, men Sverige har faktiskt klarat sig utan att få ett enda minus.

Belgien och Nederländerna ligger tvåa på listan och Island och Canada innehar fjärdeplatsen. Sist på listan, på minus 13 poäng, ligger Iran och riktigt usla poäng har också Förenade arabemiraten, Jamaica, Nigeria, Jordanien och Ryssland. Dit ska vi alltså inte styra kosan när det är dags för semester. Våra grannländer Norge och Danmark har förstås också fått hyggliga platser på listan. De ligger på en delad sjätteplats tillsammans med Spanien och Storbritannien. För Finland gick det något sämre och där nådde man endast en trettondeplats på listan.

Hela listan kan du se hos Spartacusworld.com.
Sedan får man förstås komma ihåg att olika delar av länder kan vara olika gayvänliga. Så är det förstås i USA, där olika delstater har mycket olika inställningar, men också i andra delar av världen finns gayvänliga städer i länder som inte hamnat i topp på listan. Reseguiden Lonely Planet har gjort en egen topplista över gayvänliga resmål. Den ser ut såhär:

1. San Fransisco, USA
2. Sydney, Australien
3. Brighton, England
4. Amsterdam, Nederländerna
5. Berlin, Tyskland
6. Puerto Vallarta, Mexico
7. New York City, USA
8. Rio de Janeiro, Brasilien
9. Prag, Tjeckien
10. Bangkok, Thailand

Men hallå, där kom ju Sverige inte ens med! Det kan förstås ha att göra med att Sverige är rätt litet och kanske inte så väldigt exotiskt, så det kanske kan spela in också.. Nåja, på den där första listan var vi i alla fall bäst!
.

3 kommentarer:

Chocolate girl sa...

Alltså ibland när jag tittar in här och ser allt: Lesbiska reklamfilmer, tips på gayresor och fina noveller, så känner jag bara: Aaah! Jag bara älskar den här sidan! Tack för att ni finns. Puss.

Millan sa...

Jag är faktiskt väldigt glad att jag är född i Sverige. =)

Fem flator sa...

Tack Cg! =) Millan, vi håller med dig. Även om saker fortfarande kan förbättras även i Sverige, ligger vi ändå ljusår före många andra länder när det gäller mänskliga rättigheter.