lördag 24 maj 2014

Liten handbok i konsten att bli lesbisk

 
Angelica har nu läst Liten handbok i konsten att bli lesbisk, av Mian Lodalen och Matilda Tudor och här följer hennes recension!

Något som många läsare verkar fråga sig är: Vem vänder den här boken sig till? Det är ju inte som att särskilt många människor verkligen tror att man kan lära sig att bli lesbisk. Jag gissar att boken är menad att bara vara rolig och att det här ”antagandet” att man kan byta sexualitet görs för att författarna ska få chansen att skriva andra roliga saker om hur bra det är att vara lesbisk. Men vem är boken ställd till? Flator som tycker det är roligt att läsa om hur flator är? Eller människor som just insett att de förmodligen är lesbiska och vill veta mer om hur livet som flata kan se ut?

Författarna börjar med att uttrycka sig såhär: ”Om sexuell orientering inte är ett biologiskt faktum utan något vi skolas in i och lär och socialt, så borde det ju rimligtvis gå att skola om sig om man verkligen vill?”

Sedan följer några texter om allt dåligt som finns med att vara heterosexuell. Om jag vore heterosexuell skulle jag nog bli förolämpad av dem. Därefter kommer texterna som berättar hur bra det är att vara lesbisk. Allting är väldigt subjektivt och vinklat förstås.

Del tre i boken är egentligen mest intressant tycker jag. Där finns infotexter om genus, sex och tips om lesbisk kultur. Den delen tror jag kan vara kul att läsa för nyutkomna flator som vill lära sig allt om sitt nya liv. Lite roligt är det också med intervjuerna med kända flator och med serierna av bland andra Nina Hemmingsson.
 
Sammanfattningsvis måste jag väl säga att jag inte är överväldigad och fascinerad av den här boken. Tyvärr kommer jag nog glömma den rätt snart. Men kanske är min humor inte densamma som författarnas, så att den passar andra läsare bättre.
 
/A
 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Boken om lesbiska kvinnor... Tänk om tex Jan Guillou och Robert Aschberg hade skrivit en bok om att de tycker att bögar skall bli hetero? Det hade blivit en total katastrof för dom.!!! Nu när dessa två kvinnor gör denna bok så sitter dom i varenda studio som finns både i radio och TV. Nu vet du vad PK är!!! Ingen ifrågasätter dom.

Fem flator sa...

Hej Anonym!

Vi kan hålla med dig om att det inte verkar som något bra tips till Robert att skriva en sådan bok. =) Naturligtvis är det alltid lättare att komma undan med saker för en grupp som varit förtryckt länge och slår underifrån. Som vi nämner i vår recension är vi osäkra på hur mycket allvar författarna lägger i det här förslaget att "välja att bli lesbisk". Boken verkar vara skriven med glimten i ögat och förmodligen tror inte författarna att många kvinnor kommer att bestämma sig för att bli lesbiska bara efter att ha läst den, men vad de tänkt sig vågar vi förstås inte gissa. Här på bloggen lutar vi i alla fall starkt åt att sexualitet är något man föds med, även om det säkert tar väldigt olika lång tid för olika människor att utforska den.

Hälsningar 5