måndag 24 augusti 2015

Happy holiday av Bodil Sjöström”Happy holiday” meddelar framsidan av Bodil Sjöströms bok hurtigt, men på baksidan står det ” I skuggan av HIV” och redan där framgår att det inte är någon solskenshistoria som väntar läsaren.

Boken handlar om den lesbiska medelålders kvinnan Maggan och om allt som gör ont i hennes liv. Hon har förlorat sin bästa vän och många bekanta i HIV-epidemin och hon har dessutom berövats rätten att umgås med det barn som hon hjälpte sin dåvarande flickvän att sätta till världen.

När berättelsen börjar är det december och Maggan och hennes flickvän Lena packar för att resa till Thailand på en av Lenas jobbresor som fotograf. Dagen innan avresan blir deras hund Lukas akut dålig och måste avlivas. Den händelsen släpper loss all sorg som Maggan trängt bort genom åren och på planet dricker hon alldeles för mycket alkohol och somnar. Plötsligt inser hon att hennes vän Christian, som dog i AIDS på slutet av 80-talet sitter bredvid henne. Hon funderar på om hon ska berätta det för Lena, men problemet är att hon aldrig nämnt Christian för henne. Inte heller sin förlorade son Hampus har hon berättat om. Hon har bestämt sig för att allt det hemska hände i ett tidigare liv och Lena är hennes nuvarande liv.


Nu känner Maggan plötsligt ett behov av att få berätta, men Lena är iväg på sitt fotouppdrag. Istället finns Carro där, en av medresenärerna som bor på samma hotell. Hon vill lyssna och hjälpa till och vi får höra hela Maggans historia om Christian, HIV, försök att få barn, det kraschade förhållandet och insikten att hon inte har rätt att träffa sin son. Men är det rätt person hon berättar allting för?

Vad blir då vårt samlade intryck av denna bok? Den är välskriven och sammanhängande och behandlar viktiga ämnen. Ändå lyfter boken inte riktigt. Kanske kan den sammanfattas som "klart läsbar" eller "helt okej" och förmodligen kan den bli viktigare än så för den som känner igen sig i huvudpersonens problem. Den som längtar efter en romantisk feelgoodhistoria ska inte välja denna bok. Här är det sorgen som står i centrum. Vi på Fem flator såg boken som början på en historia och ville veta hur det skulle sluta, men den här boken fungerar inte så. Boken skildrar just det ögonblick som huvudpersonen befinner sig i just nu och hon blickar tillbaka på det som hänt tidigare i hennes liv. Vad hon beslutar sig för att göra sedan, det får vi inte veta. Vissa människor älskar sådana slut, andra hatar dem. 

.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Ett tips på ett proffsigt lesbiskt klipp:

https://youtu.be/Qc9c12q3mrc

Fem flator sa...

Usch, vad sorgligt! = ( Men ja, proffsigt. Synd att man inte får veta lite mer om historien runt omkring!