onsdag 5 augusti 2015

Nu börjar Eurogames!Idag, den 5 augusti, går startskottet för EuroGames Stockholm 2015 – ett av världens största HBTQ-sportevenemang. Över 5000 idrottsutövare från 71 nationer samlas i Stockholm för att tävla i 27 olika sporter. EuroGames Stockholm 2015 pågår till 8 augusti.

 - Idrotten ligger inte lika långt fram som samhället i övrigt när det kommer till HBTQ-frågor. Vi hoppas kunna förbättra och ändra på det genom de här tävlingarna, säger Jakob Jansson, Ordförande för EuroGames Stockholm 2015.

 EuroGames Stockholm 2015 inleddes i Kungsträdgården, kl 12.00, med ett öppet event där besökare under dagen erbjöds att prova på idrotter som rullstolsbasket, löpning och boxning.

Invigningsceremonin börjar klockan 19.00 med en flaggparad och leds av TV4-profilen Anna Brolin. Öppningstalare är tidigare landslagssimmaren och numera regerande världsmästaren i proffsboxning Mikaela Destiny Laurén. Under kvällen kommer även folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S) och Folkpartiets Birgitta Ohlsson att hålla tal. Invigningen innehåller även musikalisk underhållning från Rickard Söderberg, Marlene, Julia Vero, Nino Ramsby, Kakan Hermansson, Gaykören och dragshowgruppen Diamond Dogs.

För deltagarna inleds tävlandet på onsdagen (simning) och pågår fram till lördag den 8 augusti då finalen i EM i samkönad dans avgörs på Stockholmsmässan och världens första HBTQ Ultra Marathonet går av stapeln på Djurgården. Kända svenska deltagare är Kajsa Bergqvist och Maria Strandlund Tomsvik (tennis), Mattias Sunneborn (friidrott) och Matilda Ekholm (bordtennis). Även Stockholm Snipers handbollslag, som har fått utnämningen HBTQ-landslaget av Svenska handbollsförbundet, kommer att tävla. Tävlingarna arrangeras på 19 olika idrottsarenor, däribland Stockholms Stadion, Eriksdalshallen och Kungliga Tennishallen.

Utöver idrotten innehåller EuroGames Stockholm 2015 en politisk och en kulturell del. Det politiska programmet halls dagligen på Kulturhuset (torsdag – lördag) och innehåller 16 programpunkter i form av tal, föreläsningar och panelsamtal. Bland annat intervjuas den öppet homosexuella proffsboxaren Orlando Cruz. Det kulturella programmet innehåller både konst och film vars syfte är att lyfta HBTQ- och jämställdhetsfrågor. I programmet ingår, bland annat, en utställning av Lars Lerin, Kakan Hermansson och Nino Ramsby på Sven-Harrys Konstmuseum.

Tävlingarna avslutas på lördag kväll, den 8 augusti, med en avslutningsgala som hålls vid Marcusplatsen i Sickla där samtliga vinnare under EuroGames Stockholm 2015 kommer att hyllas. Festiligheterna startar vid 19.00. Det sportsliga och politiska programmet är gratis för besökare (förutom Pink Flamingo och EM i samkönad dans lördagen den 8 augusti där biljetter löses i entrén) och öppet för alla. Även invignings- och avslutningsceremonin är gratis och öppen för alla.

Inga kommentarer: