torsdag 15 september 2016

En omaka flicka av Ann Bannon2015 gav det då nya förlaget Lesbisk Pocket ut klassikern ”En omaka flicka” (Odd girl out, 1957) av pseudonymen Ann Bannon, 50-talets oomstridda drottning av lesbisk kiosklitteratur. Vi har läst boken och här kommer vår recension! 

Laura är ung, oerfaren och ny på college. På kåren träffar hon den vackra och skamlösa Beth, som genast ser till att hon blir medlem i hennes elevhem och får dela rum med henne och hennes kompis. Beth och Laura känner sig genast dragna till varandra och Beth är inte så mycket för konventioner. Hon känner sig dragen till Laura och ger efter för det. 

På 50-talet är det naturligtvis inte okej att två flickor har ett förhållande och de måste därför smyga med sin kärlek. För säkerhets skull går de också ut med killar ibland, så att det inte ska verka misstänkt. En kille fångar Beths uppmärksamhet lite extra och får henne att börja ifrågasätta sin sexualitet. Tidigare har ingen man väckt några känslor hos henne och därför hade hon givit upp hoppet om att hitta någon. Har känslorna för Laura väckt upp nya sidor hos henne? Och vad ska hon i så fall ta sig till nu? 

En omaka flicka är den första boken i den legendariska Beebo Brinker-serien, som skamsets inhandlats i kiosken runt hörnet, smugglats med på bussen förklädd i andra bokomslag och gömts under madrasserna av flator i decennier. Vi tycker förstås att det är jätteroligt att den nu finns på svenska. 

Lesbisk pulp, eller kiosklitteratur, är förstås en speciell genre. Den utger sig inte för att vara högklassig litteratur utan vill vara sexig och spännande, samtidigt som den har det där lite gammeldags och busiga över sig. Precis sådan är den här romanen. Den är i den stil man förväntar sig, men den är inte alls dåligt skriven, inte heller förutsägbar och slutet är inte en kliché, Det uppskattar vi. 

Varför ska du läsa den här boken? För att den är underhållande och faktiskt för att den ingår i den lesbiska allmänbildningen. En trevlig kombination!
.

Inga kommentarer: