fredag 7 oktober 2016

Ingen normal står i regnet och sjunger av Sara Ohlsson


"Ingen normal står i regnet och sjunger" är en ungdomsbok av Sara Ohlsson. Här får vi träffa Ella och hennes bästa kompis Charlie. De är på jakt efter den stora kärleken, men ingenting visar sig vara så enkelt som i Hollywoodfilmerna.

Ella provar kille efter kille, men aldrig känns det riktigt rätt. En dag blir bästisen Charlie kär i Niki, den konstiga tjejen i Ellas klass. Det ställer till det lite, för plötsligt är Charlie inte ledig för Hunger games-marathon när som helst på dygnet och när de väl träffas är ofta Niki med. Efter ett tag börjar dock Ella inse att den där Niki faktiskt inte är så konstig. Egentligen är hon rätt smart. Och trevlig. Det är nästan så att Ella börjar längta efter att träffa henne igen. Förmodligen är det inte en så bra sak att känna för sin bästa kompis flickvän.

Vi tyckte mycket om den här boken! Personerna känns verkliga och alla de där små anekdoterna som finns med, de bara måste vara hämtade från verkligheten för att de är så obskyra. Antingen minns författaren sina egna tonår väldigt väl eller så träffar hon många tonåringar tänker vi, för skildringen känns helt rätt.

Det här är en feelgoodbok, skriven med humor i de små händelserna, men ändå med ett stort allvar i bakgrunden. Vi tycker också mycket om att huvudpersonen inte ser det som någon katastrof att hon blivit kär i en tjej. Katastrofen här är att hon blivit kär i sin bästis tjej. Inte heller de andra personerna i boken verkar tycka att det är någon stor sak. Det är väldigt befriande.

En annan sak vi gillar mycket är att huvudpersonen är stark och självsäker. Även om hon är förvirrad över livet och försöker reda ut vem hon själv är så ser hon sitt eget värde och känner starkt för saker som är orättvisa, som till exempel att män har fördelar som kvinnor inte har.

Det här är en fin och uppmuntrande bok! Läs den och/eller ge den till en tonåring nära dig!


.

Inga kommentarer: