torsdag 20 oktober 2016

Flickorna av Emma ClineEvie Boyd, ser tillbaka på sig själv som 14-åring. Då, 1969 bodde hon tillsammans med sin mamma i en medelklassförort i Kalifornien. Hennes liv är tråkigt och hon irriterar sig på mammans försök att bli lycklig genom att dricka konstiga teer och dejta äckliga män. Hon önskar sig en mening i livet, hon vill ha uppmärksamhet och hon vill att någon ska tycka om henne.

Då får hon syn på Suzanne, hon med det långa mörka håret, som springer runt barfota i parken tillsammans med ett gäng flickor. Vilka är de? Varför verkar de så självsäkra och lyckliga? Evie blir nyfiken och en dag, när hon fått punktering på sin cykeln, stannar en buss till för att hjälpa henne. Ombord finns flickorna och de tar med henne till en ranch där det visar sig att de alla bor tillsammans.

Stället är sjavigt och de verkar inte ha det särskilt gott ställt. Dessutom går de klädda i gamla kläder som luktar muslort, men det bekommer inte Evie. Det blir fest på kvällen och hon blir bjuden på på droger. Snart verkar allt bara skimrande och magiskt. De här människorna har förstått något som hennes mamma inte vet, tänker hon. Alla som bor på ranchen talar om sin ledare Russell, med beundran i rösten. Hon förstår direkt att flickorna haft sex med Russell. Evie ser spänt fram emot att få träffa honom. Kommer hon också ha sex med honom, undrar hon.

Den här boken är baserad på händelserna runt Charles Manson och hans hippiesekt, Manson-familjen, som utförde flera mord för hans räkning. Den visar vad som kan hända någon som är ung, ensam och uttråkad när fel person dyker upp.

Boken är mycket välskriven, språket är vackert och metaforerna och beskrivningarna känns nya och originella. Men berättelsen är förstås hemsk och då menar vi hemsk som i läskig och upprörande.

Något vi diskuterade en del var om boken är lesbisk. Alla vi som läste den uppfattade nämligen att huvudpersonen är kär i den mystiska Suzanne, att det är för hennes skull hon vill bli en del av sekten, att de upplever kärlek tillsammans även om Suzanne är bunden av sektens regler. När de träffas kände vi alla att det är en förälskelse som beskrivs, men bokens författare, Emma Cline, säger själv att det är en intensiv vänskap hon skriver om, så intensiv så att den nästan är som en romans, och att känslor ofta är sådär galet starka när man är 14 år. Vissa av oss accepterade detta. Vissa sa: ”Nej, det är omöjligt. Vi måste maila den här Emma och upplysa henne om att hon är lesbisk.”

Se den fina intervjun med Emma Cline i Babel:
http://www.svtplay.se/video/10344053/babel/babel-sasong-24-avsnitt-4


Inga kommentarer: