onsdag 20 september 2017

Komma ut-dagen 11 oktober

Komma ut-dagen inträffar den 11 oktober varje år och är en påminnelse om HBTQ-medvetenhet. Dagen grundades i USA 1988 och grundidén var att det personliga är politiskt och att det är viktigt att komma ut för familj, vänner och kollegor. Homofobi frodas i tystnad och okunskap och om människor får reda på att de har anhöriga som är homosexuella så är det mindre sannolikt att de fortsätter ha förtryckande åsikter.

I år vill vi slå ett slag för medvetenhet, men från det andra hållet. För att underlätta för alla medmänniskor att vilja komma ut på jobbet, i skolan, eller var det nu än må vara, gäller det att skapa en öppen och välkomnande miljö. Även om det på många arbetsplatser inte förekommer direkt homofoba diskussioner i fikarummet kanske de inte heller är så inkluderande som de skulle kunna vara.

Ett exempel är att många av obetänksamhet förutsätter att de manliga kollegorna är ihop med en kvinna och de kvinnliga kollegorna är ihop med en man. Det kan lätt undvikas genom att ställa frågor som ”Är du gift/sambo?” istället för ”Har du någon pojkvän/flickvän?”

Vad kan samhället mer göra för att vara mer inkluderande? Förutom grundläggande ting som att lagar och regler inkluderar alla har kulturutbudet stor betydelse. Finns det böcker, tv-serier, filmer och pjäser som alla kan känna igen sig i? Får den kulturen ta plats i tidningarna?

Vi på Fem flator har gjort det till vår mission att lyfta lesbisk kultur och framförallt böcker på denna webbsida. Lesbisk film recenseras på vår systersida anniesfilmblogg.blogspot.se

Vill du uppmärksamma Komma ut-dagen den 11 oktober? Vi tipsar gärna om böcker och film! Du når oss på 5flator@gmail.com.

PS: Vi finns också på Instagram: femflator
.

Inga kommentarer: