söndag 29 oktober 2017

Allt jag inte sa av Yrsa Walldén


Berättarjaget är 18 år och flyttar från Malmö till Falun för att plugga och för att förhoppningsvis bli mer självständig och mindre blyg. Redan på rundturen på campus träffar hon för första gången på Dena, en tjej som hon sedan inte kan sluta tänka på.

Som tur är har Dena en kompis i berättarjagets klass och hon ser sin chans att lära känna henne genom kompisen. Till en början verkar allt gå bra. Berättarjaget får en kyss och lite till, men istället för att utvecklas till en kärleksrelation verkar Dena vilja gå vidare som vänner. Berättarjaget har svårt att få grepp om deras relation. Märker inte Dena också att det här är mer än vänskap?

Den här berättelsen fångar på ett fint sätt all den där osäkerheten som finns när man försöker närma sig en ny person. Man får som läsare också känna hur jobbig den där längtan kan vara och man känner igen sig hur det är att fångas så i en känsla att man nästan glömmer bort allt som fanns innan.

Berättarjaget tänker bara på Dena och hinner knappt prata med sin pappa och med sin bästis i Malmö, fastän man förstår att hon egentligen tycker väldigt mycket om dem. De får bara inte plats samtidigt som de stora känslorna. En dag berättar Dena något som får berättarjaget att falla ner i avgrunden och plötsligt känns Falun och studierna inte alls viktiga längre.

Det här är en söt och ganska kort berättelse om kärlek och längtan, om att bli sårad och om att växa som människa. Boken är lättläst, men språket är bra och inte alls klyschigt. Vi rekommenderar den till både vuxna och unga vuxna som vill läsa om kärlek mellan två tjejer.

.

Inga kommentarer: