torsdag 19 oktober 2017

När mammorna blev kära av Gunnarsson, BehmerVi var väldigt nyfikna på den här boken, men vi visste inte om vi skulle vara oroliga eller hoppfulla. Det är nämligen inte en helt lätt uppgift att skriva en bok om två mammor som blir kära och om hur barn kan reagera. Man måste liksom hitta ett bra angreppssätt. 

Nu när vi har läst klart kan vi väl säga att den här boken varken är en katastrof eller en succé. Det som vi inte riktigt gillar är att allting går alldeles för fort och att boken ska ha med så mycket på en gång: Mammorna är kära, barnen tycker att det är jobbigt, klasskamrater retas, förklaring av homosexualitet, alla blir glada, biobesök och skidresa. Det är pedagogiskt, men saker löser sig lite för lätt och allt hamnar lite på ytan.

Det blir också konstigt ibland i och med att det är barnet som berättar historien, men ibland använder ord som låter mer som en vuxens. Det är också mer som att berättaren ger en lite distanserad sammanfattning av vad som har hänt, än att man som läsare faktiskt är där och får vara med i händelserna.

Just att mamman blir kär i dotterns klasskompis mamma gör att det blir fokus på två problem samtidigt. Hade mamman blivit kär i en klasskompis pappa hade ju det också varit jobbigt, så det är lite svårt att veta vad som är vad. Dessutom har ingen av mammorna varit ihop med en kvinna tidigare, så även de är nervösa och förvirrade. Vi hade nog hellre sett bara ett problem och ett kortare händelseförlopp, men fått dyka ner mer på djupet i det som händer istället.

Det som vi gillar med boken är själva idén och ämnet, att det är okej att vara orolig och tycka att det är jobbigt med förändringar och att de vuxna i boken agerar på ett bra sätt när det blir problem. Det är också bra att barnet i boken nämner både fina och jobbiga följder av att mammorna blir ihop. De jobbiga sakerna står omgivningen för, som antar saker och inte alltid tänker på att inte alla kvinnor är straighta, men vi förstår att kärleken i familjen smäller högre.

Boken är skriven för barn som är 6-9 år.
.

Inga kommentarer: