lördag 14 oktober 2017

Saker ingen ser av Anna AhlundAnna Ahlund har tidigare skrivit ungdomsboken "Du, bara" och nu är hon tillbaka med en till ungdomsbok som heter "Saker ingen ser". Här får vi följa ett kompisgäng i Uppsala som går estetiskt program på gymnasiet. Några av huvudkaraktärerna är musiker och några målar. Alla försöker de hitta sin väg i livet och alla är mycket intresserade av känslor och relationer.

"Saker ingen ser" kan nästan kallas en utopisk bok, för alla karaktärer behandlar varandra med största respekt. Ingen tycker illa om någon annan och ingen är rädd eller okunnig när det gäller någons läggning eller identitet. Alla är också mycket öppna när det gäller känslor och sex och alla ungdomarna är mycket avslappnade och kunniga inom området.

Det här funderade vi lite på. Anna Ahlunds värld är rätt fantastisk och det är fint att få se hur världen skulle kunna se ut. Samtidigt undrar vi om man som tonåring inte känner att man får väldigt mycket att leva upp till om man börjar tänka: Oj, har alla haft sådär mycket sex redan? Kan alla sådär mycket om sex? Är det bara jag som är nervös och tycker att det verkar lite läskigt?

Samtidigt är det väldigt bra att sexscenerna är långa och utförliga. Den som vill lära sig mer har nästan en lärobok här!

Boken är väldigt feelgood. Till och med när några olyckliga händelser faktiskt inträffar blir vi aldrig oroliga utan tänker genast att det säkert löser sig i nästa kapitel. Den här harmoniska stämningen gjorde att spänningen ibland inte blev vad den hade kunnat vara. Kanske tycker Anna Ahlund för mycket om sina karaktärer så att hon inte vill vara allt för elak mot dem. Spänningen ligger mest i de där ögonblicken då någon upplever ett fint ögonblick med någon och man som läsare börjar undra om de kommer bli ihop senare.

Varför heter boken "Saker ingen ser"? Det diskuterade vi en stund. Kanske är det för att vi får veta vad ungdomarna tänker, men som de inte berättar. Det passar framförallt in på en karaktär. Samtidigt pratar de mycket och berättar väldigt mycket för varandra, men "Massor av saker som alla berättar för varandra" är förstås inte en så klatschig titel.

Det finns rätt många karaktärer i boken och vissa kände vi att vi hade velat veta mer om. Linn till exempel, och hennes relation till Fride. Och vi förstod aldrig riktigt varför Yodit ville att det skulle vara hemligt att hon var ihop med Johannes. Samtidigt är det kul att få se vad alla de olika karaktärerna tänker om varandra och då blir det inte lika mycket plats över till att gå ner på djupet i någon.

Hur lesbisk är då den här boken? Om man vill kan man börja med att definiera vad en lesbisk relation är, men samtidigt är hela konceptet i "Saker ingen ser" att det inte är så noga med sånt där. Det finns killar och tjejer och icke-binära i boken och de blir kära i varandra lite hit och dit. Det man kan säga säkert är att det inte är en lesbisk kärlekshistoria som står i centrum, men boken är ändå givande och tänkvärd om man är lesbisk, tyckte vi.

Sammanfattningsvis: "Saker ingen ser" är en bok som är väldigt feelgood, väldigt queer, innehåller massor och känslor och sex och är säkert en bok som kan pigga upp både unga och gamla nu när vintermörkret kommer.


Inga kommentarer: