fredag 20 juli 2018

Hatar alla utom dig av Raskin, Dunn


Gaby Dunn och Allison Raskin är komiker, och tillsammans har de Youtube-kanalen Just Between Us, med 750 000 följare. Nu har de givit sig på att skriva en ungdomsbok, en modern brevroman som består helt av sms och mejl.

Just det där att boken består av sms och mejl gjorde oss först lite skeptiska. Är det inte jobbigt att läsa en hel bok som är skriven på det sättet? Det gick överraskande bra, tyckte vi. Även om vi ibland längtade att få gå ner mer på djupet i vissa händelser. Men de två mejlskrivarna, barndomsvännerna Ava och Gen, skriver utförligt om sina upplevelser. Ibland lite mer utförligt och förklarande än vad man kanske skulle göra i ett mejl till någon man känner väl, och ibland förklaras händelserna lite mer som om det vore en extern berättare som vill berätta för oss läsare vad som hänt, men på det stora hela fungerar det ändå bra.

Själva berättelsen då? Ava och Gen har varit bästa vänner sedan de var små. Nu har de gått ut high school och kommit in på var sitt college i olika delar av USA. De lovar varandra att hålla kontakt, skriva mejl och meddelanden så ofta de hinner. Men deras upplevelser blir väldigt olika. Ava isolerar sig och får svårare och svårare att hantera sitt tvångssyndrom, medan Gen hittar nya vänner, nya sexuella kontakter och nya sidor hos sig själv. Efter ett tag får Ava svårt att förstå den nya Gens liv. Är hon lesbisk eller inte? Varför måste hon ligga med alla? Varför kan hon inte nöja sig med att bara ha ett förhållande?

Karaktärerna Ava och Gen känns som att de skulle kunna finnas på riktigt, och det är roligt att de är så olika och försöker förstå varandra och sig själva. De har också humor och skojar mycket med varandra. Ibland känns det dock lite osannolikt att Ava inte skulle ha lagt märke till vissa sidor hos Gen tidigare.

Hur lesbisk är boken? De två karaktärerna diskuterar Gens sexualitet en del. Är hon lesbisk? Är hon queer? Gen berättar också en del om de olika personerna hon dejtar/har sex med, bland annat en kvinnlig elev och en kvinnlig lärare på skolan. Det är dock inte några detaljerade beskrivningar och det finns inte någon lång romantisk kärlekshistoria som är i fokus hela vägen. Lite smålesbiskt här och var, kanske man kan sammanfatta det.

På det stora hela: En ungdomsbok som säkert passar den som håller på att hitta sin väg i livet. Det är inte en bok för den som älskar ett vackert språk och långa miljöbeskrivningar, utan snarare något för den som kan uppskatta tonårsfeelgood i sms-form.

Inga kommentarer: