lördag 29 september 2018

Fru Freud och jag av Anna LytsyDet här är en bok som handlar om en kvinna som börjar gå i psykoanalys. Vi får följa hennes utveckling under sju års tid, till den dag då hon beslutar sig för att hon är klar. Tre gånger i veckan träffar hon psykoanalytikern som hon kallar Fru Freud, och vi får vara med under deras sessioner, höra hur Fru Freud hummar och hur stolen knarrar när huvudpersonen ligger på schäslongen.

Det ska sägas på en gång att den här boken inte är för den som gillar när handlingen går snabbt framåt. Den yttre handlingen får vi inte se jättemycket av. Istället är det mycket grubblande, och många besök hos Fru Freud. Men någonstans får det också plats en berättelse om när huvudpersonen, som är ihop med Leo, träffar Nika, och blir kär. Fru Freud är inte mycket för ”perversa” relationer, och tycker att huvudpersonen bör avsluta relationen med Nika. Huvudpersonen själv tänker att hennes förälskelse kanske är tillfällig, och kommer att gå över.

 Fru Freud översätter huvudpersonens drömmar till att handla om fallosar, och talar om könen som varandras motsatser. Men hos huvudpersonen börjar insikten växa att hennes pojkvän Leo inte alls är hennes motsats, utan att de i själva verket är mycket lika. Istället är det Nika som kan komplettera henne och göra henne hel. Saker ställs på sin spets då huvudpersonen en dag inser att hon är med barn.

Vi kände att den här berättelsen ibland var lite seg, men å andra sidan verkar psykoanalys också gå väldigt långsamt framåt, så på det sättet kan man säga att berättelsen matchar metoden. Det som fångade oss mest var berättelsen om huvudpersonens relation med Nika. Där har Anna Lytsy verkligen lyckats skildra känslorna och stämningarna väldigt fint. Resten av boken är också välskriven, men lite pladdrig och upprepande. Det är förstås en smaksak, men för oss blev det lite mycket ibland, speciellt i bokens första del.

Sammanfattningsvis: En bok om psykoanalys vs lesbisk kärlek, och om hur en person kan utvecklas och hitta sig själv. Det är inte en bok för alla, men väl för den som riktigt vill grotta ner sig i någon annans psyke.

Inga kommentarer: