onsdag 19 december 2018

Såna som du ska inte va här av Marika Carlsson


Idag har vi läst en bok av komikern Marika Carlsson. Enligt bokens baksida handlar den om hur det är att vara adopterad från Etiopien, att vara pingstvän och vilja frälsa alla, och att vara homofob och bli förälskad i en kvinna.

Vi skulle nog säga att boken allra mest handlar om rasism. Hur det är att bli förälskad i en kvinna får tyvärr väldigt lite utrymme i boken. Marika Carlsson har egentligen en spännande historia att berätta, om allt hon fått stå ut med i sin barndom i Skåne, och om hur det är när världen plötsligt inte passar med den bild hon fått i kyrkan. Ändå lyfter den här boken inte riktigt. Främst beror det på språket. Det är rätt platt och klyschigt, och författaren går inte in på djupet i de olika händelserna, så att vi läsare kan sätta oss in i hur det kändes att vara där.

Vissa saker berör ändå, och man skäms över hur svenskar beter sig i exemplen som Marika berättar om, hur hon blivit bemött i olika situationer. "Såna som du ska inte va här", säger vissa. Andra ger henne pengar, för att de ju "har det så fattigt där i Afrika".

Marika Carlsson är en omtyckt stå-uppare, och kanske gör sig hennes anekdoter bättre på scenen, än i bokform. Här önskar vi att hon hade teamat upp med någon författare, som hade kunnat hjälpa till att berätta hennes historia med lite mer känsla och detaljrikedom.

Inga kommentarer: