lördag 12 januari 2019

Flickvänsmaterial av Yrsa WalldénFlickvänsmaterial är Yrsa Walldéns andra ungdomsbok. Tidigare har vi kunnat läsa Allt jag inte sa (se tidigare recension) som också den har en lesbisk huvudperson.

I Flickvänsmaterial får vi möta Roxy och hennes kompis Eva som just har tagit studenten. Roxy är väldigt osäker och förvirrad och som läsare har vi lite svårt att engagera oss i en person som inte vill något alls. Istället är det kompisen Eva som styr, och bestämmer att Roxy ska dejta en massa killar under sommaren, killar som Eva har valt ut på Tinder. Det känns mest plågsamt att se hur Roxy försöker bete sig så som hon tror att de olika killarna på dejterna vill att hon ska vara, men hon blir förstås genomskådad ändå.

Boken blir mer intressant när kärleken dyker upp i form av granntjejen Mia, och Roxy försöker lära känna henne och impa på henne. Mia är den mest intressanta karaktären i boken, men det är egentligen inte någon av karaktärerna i boken som vi verkligen får lära känna på djupet. Roxy fladdrar runt och ljuger för Mia om att hon röker, är vegetarian och kan åka longboard, och för Eva vill hon inte berätta att hon träffat Mia. Varför hon ljuger är oklart. Det känns som att hon gör det helt i onödan, som att det inte finns någon story i boken, så att Roxy måste skapa problem genom att krångla till saker i onödan. Efter ett tag funderar vi över vad Mia egentligen ser i Roxy. Kan hon inte hitta någon som faktiskt talar sanning och har en personlighet istället?

Många som har läst den här boken tycker att den är "rapp och rolig", och det finns absolut ställen där vi skrattar till, men på det stora hela tycker vi tyvärr att historien är rätt platt, och att vi inte får komma tillräckligt nära karaktärerna för att kunna engagera oss i dem.

Inga kommentarer: