söndag 5 december 2010

Den ryske mannen
Inger Jalakas har skrivit många böcker i olika genrer, därav fyra deckare om den lesbiska kriminalinspektören Margareta Nordin. Jag har nu läst den andra i serien: Den ryske mannen.

Boken är rätt tunn rent fysiskt. Det står till och med i recensionen från Sydsvenskan på framsidan: "Lite längre nästa gång ber vi författaren vänligt, för hon kan verkligen skriva."

Men så till handlingen! Vad händer i en lesbisk deckare? Inspektören Margareta Nordin har ett förhållande med sin kollega Camilla Svensson. Som i de flesta andra deckare ställer deras arbete som poliser till problem för förhållandet. Dock tycker jag att just deras förhållande kunde ha fått ta upp lite mer plats i boken. Jag hoppas på det i kommande böcker! Inger Jalakas berättar så utförligt om andra världskriget och mordutredningarna, men när det kommer till beskrivningen av kvinnornas förhållande blir texten plötsligt väldigt korthuggen.

I Den ryske mannen hittas en professor hängd på vinden på det Indoeuropeiska institutet och inspektören blir satt på att lösa mordet. Men Margareta Nordin får också andra problem att brottas med när hennes mamma för första gången åker utomlands, till Thailand, och hamnar i tsunamins väg.

Den ryske mannen är en mycket spännande bok. Jag tycker om att Jalakas varvar två historier. Dels den om Margareta Nordins utredning och dels historien om en estnisk man och hans öden under kriget.

Vill du veta mer om författaren? Titta på hennes hemsida.


En recension av: Angelica

.

9 kommentarer:

Ragnhild sa...

Låter kul. Finns den som ljudbok? =)

Anonym sa...

får vi ingen julnovell att sluka i julmyset? :)

Fem flator sa...

Ragnhild:Det känner vi inte till. Du får kolla upp det! =)

Anonym: Vår novellskriverska är lite upptagen så vi vet inte om hon kommer hinna skriva en sådan. Vi får se! Kanske om du har något inspirerande förslag på ämne? Sådana brukar hon gilla!

/5

Ragnhild sa...

Hittade ingen ljudbok. Synd. Jag är kass på att läsa vanliga böcker. Det blir aldrig av och jag kan inte göra nåt annat samtidigt (Vilket jag oftast gör när jag Lyssnar ljudbok eller kollar film. Tillochmed händerna är upptagna av att hålla boken så jag kan inte sticka =)

Fast det är mysigt att läsa. Kanske skulle börja med lästid...

Ragnhild sa...

Och julnovell vill vi såklart ha. Saknar Skorpans noveller!

Ragnhild sa...

Är den här verkligen först? Sinne utan svek var ju den första som gavs ut. Men den här är kanske först kronologiskt sett...

Fem flator sa...

Du har helt rätt Ragnhild! Jag blev lurad på ordningen. Sinne utan svek kom också 2006 men är först, även kronologiskt. Tur att du håller koll!

/A

Ragnhild sa...

Ah grejt. Då vet jag. Ska fixa hem första. På nåt sätt. De har bara andra och tredje på biblioteket här. Kanske ska ta och beställa. De första tre kostar 37 på adlibris. Men den sista finns inte på pocket och kostar 178. Typiskt.

Ragnhild sa...

*Beställt de tre första*
Stör mig på att den fjärde inte finns på pocket

Ska jag bara ta tag i böckerna jag redan har liggande... =)