lördag 4 juni 2011

Europride i Rom

Den 1 juni gick startskottet för Euro Pride som denna gång går av stapeln i italienska huvudstaden Rom. Det är ju spännande! Om italienarna inte klarar av IKEA:s reklamaffisch som välkomnar alla familjer, hur ska de då överleva en hel pridefestival? Men det är förstås helt rätt taktik. Vi hoppas att många har åkt dit, skakat rumpa och skakat om de italienare som behöver komma till insikt.

Vi har inte själva fått förmånen att delta, men vi har förstås spanat in italienarnas sida för att se vad som händer: En pridepark har skapats, med restauranger, stånd, musikuppträdanden och debatter. Och med fri entré minsann. Likadant som Stockholm Prides upplägg i sommar. Italienarna kör även med många fester utanför parken, och så förstås en parad som den stora finalen. Den 11 juni tågar paraden från Piazza dei Cinquecento, genom de gamla vackra gatorna. Från Via Cavour till Fori Imperiali. Från Colosseum till Cirkus Maximus där det ska hållas avslutskonsert.

Italienarna har faktiskt fixat en pridelåt också. Fast... det är ju inte direkt någon ny låt. Det är den gamla dängan "Do it again with love".

2 kommentarer:

Maria sa...

Jag har medverkat på två Pride-festivaler i Rom under de senare åren och måste säga att det är annorlunda mot Sveriges. Det är mindre folk, överallt. Föräldrar som är stolta över sina HBT-barn, transexuella och vad det nu kan vara, alla är så få till antalet.

Folk tittar på, det är så klart omöjligt att undvika Pride eftersom den går rakt igenom Roms hjärta. Festivalen är vanligtvis (när de tinte är Europride) mycket kortare och består främst av paraden samt lite discon på kvällen.

Visst finns det mycket att göra på HBT-fronten i Sverige, men det är ingenting jämfört med Italien. Här har folk kämpat för sambolagar i många år, och äktenskap för samkönade par kan de bara drömma om, likaså adoption och insemination.

När inte ens heterosexuella sambopar räknas med i ekvationen är det lättare att förstå många HBT-personers situation i Italien.

Och gällande affischen, som jag för övrigt gillade starkt. Den orsakade vrede hos Giovanardi, men många italienare var också glada över den, även om den stora majoriteten antagligen inte bryr sig.

Det är lätt att hacka på Italien gällande HBT-rättigheter, men man får inte glömma att det finns en allt större minoritet (?) som inte alls har problem med att instifta sådana.

Hoppas ni får en chans att åka på nästa Pride där, för visst är det fantastiskt med något så "nytt" i något så gammalt- en underbar mix av moderna idéer mitt bland de gamla romarnas gator och torg.

Fem flator sa...

Hej Maria!

Tack för din kommentar! Roligt att höra från någon som varit där och sett festivalen på plats. Vi hoppas att det blir mer folk på Europride!