måndag 24 augusti 2015

Happy holiday av Bodil Sjöström



”Happy holiday” meddelar framsidan av Bodil Sjöströms bok hurtigt, men på baksidan står det ” I skuggan av HIV” och redan där framgår att det inte är någon solskenshistoria som väntar läsaren.

Boken handlar om den lesbiska medelålders kvinnan Maggan och om allt som gör ont i hennes liv. Hon har förlorat sin bästa vän och många bekanta i HIV-epidemin och hon har dessutom berövats rätten att umgås med det barn som hon hjälpte sin dåvarande flickvän att sätta till världen.

När berättelsen börjar är det december och Maggan och hennes flickvän Lena packar för att resa till Thailand på en av Lenas jobbresor som fotograf. Dagen innan avresan blir deras hund Lukas akut dålig och måste avlivas. Den händelsen släpper loss all sorg som Maggan trängt bort genom åren och på planet dricker hon alldeles för mycket alkohol och somnar. Plötsligt inser hon att hennes vän Christian, som dog i AIDS på slutet av 80-talet sitter bredvid henne. Hon funderar på om hon ska berätta det för Lena, men problemet är att hon aldrig nämnt Christian för henne. Inte heller sin förlorade son Hampus har hon berättat om. Hon har bestämt sig för att allt det hemska hände i ett tidigare liv och Lena är hennes nuvarande liv.


Nu känner Maggan plötsligt ett behov av att få berätta, men Lena är iväg på sitt fotouppdrag. Istället finns Carro där, en av medresenärerna som bor på samma hotell. Hon vill lyssna och hjälpa till och vi får höra hela Maggans historia om Christian, HIV, försök att få barn, det kraschade förhållandet och insikten att hon inte har rätt att träffa sin son. Men är det rätt person hon berättar allting för?

Vad blir då vårt samlade intryck av denna bok? Den är välskriven och sammanhängande och behandlar viktiga ämnen. Ändå lyfter boken inte riktigt. Kanske kan den sammanfattas som "klart läsbar" eller "helt okej" och förmodligen kan den bli viktigare än så för den som känner igen sig i huvudpersonens problem. Den som längtar efter en romantisk feelgoodhistoria ska inte välja denna bok. Här är det sorgen som står i centrum. Vi på Fem flator såg boken som början på en historia och ville veta hur det skulle sluta, men den här boken fungerar inte så. Boken skildrar just det ögonblick som huvudpersonen befinner sig i just nu och hon blickar tillbaka på det som hänt tidigare i hennes liv. Vad hon beslutar sig för att göra sedan, det får vi inte veta. Vissa människor älskar sådana slut, andra hatar dem. 

.


måndag 17 augusti 2015

Ensamhetens brunn av Radclyffe Hall



"Lesbiskhetens bibel" har Ensamhetens brunn av Radclyffe Hall kallats. Den kom ut redan 1928 och ställde förstås till med stort rabalder eftersom den skildrar kärlek mellan kvinnor (!) Just det faktum att boken även är lika tjock som en bibel och är skriven 1928 gör att den kanske inte är det första en bär med sig i jobbväskan och läser på bussen, men det är en bok som ingår i varje flatas allmänbildning och för att kunna hålla huvudet högt högg vi nu in på denna klassiker.

I början av boken möter vi Stephen, en liten flicka som fått en pojkes namn då hennes far så innerligt gärna ville ha en son. Stephen inser också snabbt alla de fördelar som finns med att vara man. Fadern låter henne studera, rida, fäkta... Men samhället sätter gränser och Stephen blir hånad av grannarna och får inga vänner bland varken flickor eller pojkar. En dag inser hon också att hon blivit kär i en av hushållerskorna. Hennes pappa ser och förstår detta, men har inte hjärta att berätta för henne varför hon är annorlunda, för det skulle innebära att säga att det var något fel på henne, och han vill inte såra henne.

Som vuxen tar Stephen sin tillflykt till Paris, för det är den enda platsen där det går att komma undan med att vara lesbisk. Naturligtvis blir ett lesbiskt par inte heller där respekterat i de fina kretsarna, men det finns en undre värld, där alla får plats. Stephen är dock inte nöjd med att hänvisas till denna, utan tänker att om hon bara arbetar tillräckligt hårt med sitt författarskap, så kommer hon att bli respekterad till slut.

Spoileralert! Sluta läsa nu, om du inte vill att vissa saker i handlingen ska avslöjas!

Eftersom det inte gick att ge ut en bok om kvinnor som lever lyckligt kära tillsammans var Radclyffe Hall tvungen att skriva en olycklig historia. Det var en tillräckligt stor skandal att skriva även en sådan historia och boken blev också stoppad i England. Det skulle ha varit intressant att veta hur historien hade slutat om författaren hade kunnat välja fritt. Men naturligtvis måste det ha funnits väldigt många olyckliga män och kvinnor vid den här tiden, som inte passade in, inte kunde vara sig själva, och det skildras klart och tydligt i denna bok.

Det här som vi nämnde i början, med bibeltjockleken och språket från 1928, det var faktiskt inte något större problem. Vi läste boken på svenska, utgiven av Normal Förlag 2004 och tyckte att den var relativt lättläst. Det var förstås också fint att slå igen boken och befinna sig i Sverige 2015 där vi får älska precis vem vi vill.

.

onsdag 5 augusti 2015

Samkönad dans i Eurogames

Hela programmet med alla sporter i Eurogames hittar du här! Något vi tycker kan vara extra roligt och rätt unikt att se är förstås dansen, där du kan få se tjejer som tävlingsdansar med tjejer. Kolla in Facebook eller programmet för mer info om detta event. Danstävlingarna håller på den 6-8 augusti och återfinns i Victoriahallen i Älvsjö.




Är du nyfiken på deltagandet i tävlingen? Eurogames i siffror ser ut såhär:


EuroGames Stockholm är den 15:e upplagan av EuroGames.
Antal deltagare: 5.000
Antal deltagande lag: 165
Antal deltagande nationer: 71
Antal volontärer och anställda: 400
Antal sporter: 27 olika sporter
Antal arenor: 19 arenor

Topp 10 deltagande nationer:

1. Tyskland
2. Storbritannien
3. USA
4. Sverige
5. Frankrike
6. Nederländerna
7. Danmark
8. Ryssland
9. Spanien
10. Schweiz

Nu börjar Eurogames!



Idag, den 5 augusti, går startskottet för EuroGames Stockholm 2015 – ett av världens största HBTQ-sportevenemang. Över 5000 idrottsutövare från 71 nationer samlas i Stockholm för att tävla i 27 olika sporter. EuroGames Stockholm 2015 pågår till 8 augusti.

 - Idrotten ligger inte lika långt fram som samhället i övrigt när det kommer till HBTQ-frågor. Vi hoppas kunna förbättra och ändra på det genom de här tävlingarna, säger Jakob Jansson, Ordförande för EuroGames Stockholm 2015.

 EuroGames Stockholm 2015 inleddes i Kungsträdgården, kl 12.00, med ett öppet event där besökare under dagen erbjöds att prova på idrotter som rullstolsbasket, löpning och boxning.

Invigningsceremonin börjar klockan 19.00 med en flaggparad och leds av TV4-profilen Anna Brolin. Öppningstalare är tidigare landslagssimmaren och numera regerande världsmästaren i proffsboxning Mikaela Destiny Laurén. Under kvällen kommer även folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S) och Folkpartiets Birgitta Ohlsson att hålla tal. Invigningen innehåller även musikalisk underhållning från Rickard Söderberg, Marlene, Julia Vero, Nino Ramsby, Kakan Hermansson, Gaykören och dragshowgruppen Diamond Dogs.

För deltagarna inleds tävlandet på onsdagen (simning) och pågår fram till lördag den 8 augusti då finalen i EM i samkönad dans avgörs på Stockholmsmässan och världens första HBTQ Ultra Marathonet går av stapeln på Djurgården. Kända svenska deltagare är Kajsa Bergqvist och Maria Strandlund Tomsvik (tennis), Mattias Sunneborn (friidrott) och Matilda Ekholm (bordtennis). Även Stockholm Snipers handbollslag, som har fått utnämningen HBTQ-landslaget av Svenska handbollsförbundet, kommer att tävla. Tävlingarna arrangeras på 19 olika idrottsarenor, däribland Stockholms Stadion, Eriksdalshallen och Kungliga Tennishallen.

Utöver idrotten innehåller EuroGames Stockholm 2015 en politisk och en kulturell del. Det politiska programmet halls dagligen på Kulturhuset (torsdag – lördag) och innehåller 16 programpunkter i form av tal, föreläsningar och panelsamtal. Bland annat intervjuas den öppet homosexuella proffsboxaren Orlando Cruz. Det kulturella programmet innehåller både konst och film vars syfte är att lyfta HBTQ- och jämställdhetsfrågor. I programmet ingår, bland annat, en utställning av Lars Lerin, Kakan Hermansson och Nino Ramsby på Sven-Harrys Konstmuseum.

Tävlingarna avslutas på lördag kväll, den 8 augusti, med en avslutningsgala som hålls vid Marcusplatsen i Sickla där samtliga vinnare under EuroGames Stockholm 2015 kommer att hyllas. Festiligheterna startar vid 19.00. Det sportsliga och politiska programmet är gratis för besökare (förutom Pink Flamingo och EM i samkönad dans lördagen den 8 augusti där biljetter löses i entrén) och öppet för alla. Även invignings- och avslutningsceremonin är gratis och öppen för alla.