tisdag 27 augusti 2019

Rosenregimen”We come together cause opposites attract” sjöng Paula Abdul 1988. Boken Rosenregimen av Elin Bengtsson handlar om just det, men också om alla problem som uppstår när två personer är väldigt olika, men ändå dras till varandra.

Niko och Emmy träffas på en buss och dras genast till varandra. Snart vill Emmy flytta ihop, ha ett riktigt förhållande med gemensamma kvällsplaner och matlådor. Men Niko har aldrig haft en sådant förhållande och är van vid att kunna göra det hon vill, när hon vill, och med vem hon vill. Snart märker hon att alla hennes spontana äventyr sårar Emmy, som blir alltmer kontrollerande, och själv känner hon sig allt mer instängd och deprimerad.

Läsaren inser redan i början av boken att Emmy och Niko inte borde vara ihop. Men de är ju så passionerat förälskade i varandra! Hur ska de kunna vända ryggen till något sådant?

Elin Bengtsson är duktig på att sätta ord på känslor. Som läsare förstår man hur man mycket väl hur huvudpersonen Niko känner, även om man själv inte är lika gränslös som hon. Det är också rätt ovanligt att läsa en bok där man som lesbisk läsare hoppas att de två tjejerna ska göra slut(!)

Elin Bengtsson har skrivit en läsvärd bok om hur kärleken kan öppna nya dörrar i ens värld, samtidigt som andra dörrar stängs. Hur långt ska man gå i att göra våld på sig själv, för att anpassa sig till någon man älskar? Säkert kan många känna igen sig i det, hur det är att bli kär i någon som är helt fantastisk på många sätt, men ändå inte helt rätt för en, och det som till en början verkar vara en småsak kan med tiden växa sig väldigt stort och bli väldigt fel.
.

Inga kommentarer: