fredag 16 augusti 2019

Trädhjärta av Gabi Frödén


Trädhjärta handlar om Karin, som bor hos sin mamma, eftersom pappan har lämnat familjen för att vara med träden. Det här med träden introduceras redan i bokens början. Vi förstår att Karin, precis som den frånvarande pappa, känner en stark samhörighet med träden. Pappan har också skrivit en bok, som handlar om trädandar. Är det något som finns, eller är träden bara något som huvudpersonen vänder sig till som en tillflyktsort i en knepig värld? Det undrar vi boken igenom, och svaret får vi först på slutet.

Boken utspelar sig på 70-talet och handlar allra mest om relationen mellan de två flickorna Karin och Anja. Anja är den nya tjejen som börjar i Karins klass och Karin tycker att hon är självlysande. Hemma hos Anja är det strängt religiöst och föräldrarna har strikta regler för när Anja ska komma hem, och vem hon får umgås med. Hemma hos Karin är det inte någon som tror på Gud och det är oftast föräldrafritt, eftersom mamman, som är journalist, är borta mycket.

Karin ritar träd överallt och hon tycker om att Anjas ärrade hud på underarmarna känns som bark under fingertopparna. Som läsare undrar vi över Anja, som vi bara får se genom huvudpersonens ögon. Är Anja kär i Karin, men rädd för sina religiösa föräldrar? Är det därför hon inte riktigt vågar ge sig hän och inleda en relation? Eller vill Anja bara vara Karins vän? Karins känslor är så starka att hon till och med anmäler sig till ett kristet sommarläger för att få vara nära Anja.

Det är inte den bästa boken vi läst, men heller inte den sämsta. Som läsare vet man inte hur det ska sluta. Är Karins kärlek besvarad? Och vad innebär hennes märkliga samhörighet med träden? Boken är lite speciell, just för att man inte vet om den är övernaturlig eller inte, och vi vill veta upplösningen på mysteriet. Samtidigt känner vi inte jättemycket för de två karaktärerna Karin och Anja. De är inte varma eller hjärtliga, utan snarare lite kalla och melankoliska och tar sig fram i en tuff värld tillsammans. Den som söker feelgood eller en vacker kärlekshistoria får leta rätt på något annat att läsa!

.

Inga kommentarer: