fredag 7 februari 2014

Om Pride, OS och inkaindianer

Denna tjusiga bild har Google ovanför sitt sökfält, dagen då OS invigs i Sotji. Under sökfältet står även denna text att läsa:

"Att få utöva idrott är en mänsklig rättighet. Alla människor ska ha möjlighet att utöva idrott, utan någon form av diskriminering och i den olympiska andan, som förutsätter ömsesidig förståelse, vänskap, solidaritet och rättvist spel."

Texten kommer från den så kallade Olympiska chartern, som innehåller de grundläggande reglerna för den Olympiska rörelsen. Som många säkert märkt av har det diskuterats en del om ifall Ryssland spelar efter dessa regler med tanke på de lagar som landet infört mot "gaypropaganda." Det ska bli intressant att se om det dyker upp fler protestaktioner under spelen och hur Ryssland i så fall kommer att hantera det.

Det här med pridefärgerna förresten. Vi här på Fem flator lärde oss något nytt idag. Såhär ser nämligen Inkarikets flagga ut:

 
Känns den bekant? Men regnbågsflaggor finns tydligen på många håll i världen, så det går inte att säga att någon har snott indianernas flagga. Mer om det kan den som vill bättra på bildningen läsa här.
 
.

Inga kommentarer: