lördag 13 november 2010

Boktipset: Det händer nu

Det händer nu av Sofia Nordin nominerades till Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok.

Det är en kärlekshistoria om två tjejer och huvudpersonen Stella brottas med sina inre tankar om vad som är okej och inte. För att ventilera sina känslor tecknar hon i hemlighet porträtt av sin stora kärlek Sigrid. Sakta men säkert kan hon bejaka sina känslor och närma sig Sigrid. Men det svåraste är nästan att bemöta alla andra som står henne nära - föräldrar, syskon och kompisar.

Såhär skriver Svenska Dagbladets recensent om boken:

Tabut mot att skriva om lesbisk kärlek i ungdomsböcker raserades som så mycket annat på 1970-talet. Men aldrig har jag läst en så stark skildring som Sofia Nordins ”Det händer nu”.

Steg för steg beskriver hon känslornas långsamma uppvaknande hos sextonåringarna, hur kärleken växer från tvekan och osäkerhet till en innerlig fördjupning så detaljerat skildrad att det är snudd på handbok.

Men fast Stella är beredd att ropa ut sin kärlek till Sigrid över hela skolan är problemen med omgivningen ändå inte lösta. Sigrids mamma kastar ut henne, väninnorna slår över i sin ”vidsynthet” och killarna ser som en självklarhet att tjejerna är till för dem.

Men det var värre förr. Ett intressant inslag i boken är Stellas e-postbrevväxling med en äldre dam, som hela livet fått undertrycka sina känslor. Stella får perspektiv på sin situation och Sofia Nordin tar fasta på ännu en möjlighet att analysera fördomar.
.

Inga kommentarer: