fredag 5 augusti 2011

Kan man vara mer hetero än kungen?Idag har Fem flator, förutom att spatsera runt i Prideparken, besökt Livrustkammaren i Slottets källare för att gå rundturen som heter "Kan man vara mer hetero än kungen"? Enligt informationen på Prides internetsida ska det vara "En annorlunda visning genom sveriges kungliga historia där vi undersöker kungamaktens uttryck i förhållande till den heterosexuella normen."


Fast..egentligen handlade det nog mest om vad som krävs av en man enligt tidens ideal. För kungen har genom tiderna alltid varit den Perfekte Mannen i samhället. Han skulle möta alla samhällets krav på hur en man skulle vara just vid den tiden, när det gällde uppförande, kunskaper, mode.. ja, allt.


Men det var inte några smaskiga skvallerhistorier vi fick höra på Livrustkammaren. Det var snarare så att vår guide tog död på de myter vi hört. Han menade nämligen att det inte fanns några som helst belägg för att någon av Sveriges regenter varit bi eller gay. Det är ju lite tråkigt tycker vi. Inte ens när det gällde Kung Kristina (ja, hon var faktiskt kung och inte drottning!), som haft rykten om sig om att vara gay eller hermafrodit eller åtminstone feminist menade guiden att detta skulle vara sant. Istället berättade han om att tidens krav, på 1600-talet, var att kungen skulle vara man, och eftersom Kristina inte var man, ville samhället göra henne till man. Hennes omgivning klädde henne som en man, behandlade henne som en man och hoppades på något sätt att hon skulle bli en man rent fysiskt också. Själv verkade hon inte gilla kvinnor, utan såg snarast ner på dem för att hon tyckte de var svaga. Vi fick också veta att alla de kvinnliga regenter som Sverige har haft hittills faktiskt har varit kungar. Vår första regent som är drottning kommer att bli Victoria.


Även synen på homosexualitet har växlat. Guiden menade att det viktigaste alltid har varit att uppfylla samhällets krav. Under en lång period när samhället enbart såg sex som något som skulle utföras för att det var människornas uppgift att föröka sig ansågs det sjukligt för en man att ha mer sex med en kvinna än vad som behövdes för att hon skulle få barn. Det var då inte värre om en man hade sex med en man.


Det verkar heller inte framgå av några historiska fynd om några av Sveriges regenter förr i världen varit särskilt intresserade av sex överhuvudtaget. Många verkade ha fullt upp med att kriga, vinna ära och.. ja, leva upp till de förväntningar som ställdes på dem. Vet ni vad? Det är nog bra mycket lättare och trevligare att leva idag, både som kung, hbt-person och människa.
.

Inga kommentarer: