lördag 14 augusti 2010

Finns den lesbiska sängkammardöden?

Nästa ämne som signaturen Anki vill veta mer om är den sk ”lesbiska sängkammardöden”. Finns den? Är det större risk för sängkammardöd hos lesbiska än hos heterosexuella par? Andie gav sig ut på nätet för att leta efter svar!

Hej kära läsare!
Det här var en svår fråga och ni får gärna hjälpa mig genom att säga vad ni tycker och tror! Eftersom jag själv inte provat på något heterosexuellt förhållande och förmodligen aldrig kommer att göra det har jag inte möjlighet att jämföra själv. Min gissning skulle vara att de flesta förhållanden svalnar efter ett tag och blir mindre elektriska och mer som en djupare kärlek/vänskap. Skulle det då kunna vara så att kvinnor är mer lika varandra och förstår varandra bättre och att en del av mystiken försvinner på grund av det? Att själva faktumet att man inte förstår varandra perfekt håller gnistan vid liv längre? Jag hittar inte någon undersökning som utrett den frågan och förmodligen är det svårt att göra en sådan. Tänk dig själv: du har just blivit ihop med en underbar tjej och du har svårt att hålla tassarna borta från henne. Då dyker det upp en tjej från högskolan med en enkät under armen och säger: ”Hej, skulle du ha lust att fylla i den här enkäten under fem år så att jag kan se hur ditt sexliv stadigt försämras?”
På sajten Familjeliv hittade jag två diskussionstrådar om den lesbiska sängkammardöden som var ganska intressanta. I den första fick man höra några mer allmänna åsikter från olika håll, från både heteron och homos. Bland annat tyckte många att det viktigaste i alla förhållanden är att våga prova nya saker. I den andra tråden är det mest lesbiska som ”råkat ut för” den lesbiska sängkammardöden som berättar. I de fallen verkar det vara så att den ena tjejen är väldigt sugen på sex, medan den andra inte är det. Det är nästan så att man undrar om det inte bara är så att de här tjejerna är för olika när det gäller sexintresset. De kanske skulle byta partners med de andra som också skriver in och klagar…
På Passagen debatt finns också en diskussionstråd, men där ställs frågan om det är så att sängkammardöden uppstår för att tjejer generellt har en mindre sexlust än killar. Tyvärr var tråden rätt kort och debattörerna där verkar mer luta åt att det är vardag och stress som tar kål på sexlivet, oavsett om man är hetero eller homo. Det är dock en återkommande åsikt som finns även i de andra trådarna ovan, att killar har ett större behov av sex och att det därför tas fler initiativ till sex i heteroförhållanden.

På lesbiska sajten Sylvia har Harriet Bouvin skrivit artikeln ”Så undviker du den lesbiska sängkammardöden”, men där talar hon egentligen inte om något som skulle vara särskilt lesbiskt, utan mer om hur man håller liv i sitt förhållande överhuvudtaget.


Så, vad har jag egentligen kommit fram till? Jo, att det finns några olika teorier om den eventuellt existerande lesbiska sängkammardöden. Vissa tror att tjejer lättare faller in i ett vänskapsförhållande. Vissa tror att tjejer generellt är mindre intresserade av sex än killar. Vissa tror att det inte är någon skillnad alls mellan heteroförhållanden och lesbiska förhållanden. Vad tror du?

.

4 kommentarer:

Anonym sa...

En annan teori är att tjejer i allmänhet är mer inkännande än killar och därför inte tar initiativ om de inte tror att den andra är in the mood. medan killar tar initiativ om de vill det och i många fall leder ju initiativ till sex. sen tror jag också att det på individnivå är olika hur pass i kontakt med sina lustkänslor man är.

Constantin: sa...

Jag tror sängkammardöden kan drabba ett förhållande oavsett sexuell läggning, men att det har blivit "en grej" kring den lesbiska. Begreppet finns, alltså snackar man om det.

Skogsmulle sa...

Asch, det har med känslor att göra. Tjejer är mer långsinta och känslosamma, vilket kan sabba helt ett initiativ till sex.

- Hörru du diskade inte förra torsdagen så därför kommer jag inte ha sex med dig.

- Eller nej du ville inte se på Lets Dance med mig så skit ner dig istället, och liknande.

Ett sånt här beteende brukar kunna övervinnas med kramar och varma pussar. Men sen så finns de som är extremt envisa. De kan man tyvärr inte göra något åt. Där gäller det mer bli dumpad eller dumpa.

Gee sa...

Haha. Skogsmulle, du verkar dra åt sig mycket långsinta kvinnor.

Jag har tänkt på att kvinnor ibland verkar tycka det är lite "okvinnligt" eller "okänsligt" att vara för kåt för ofta. Att man är rädd att bli avvisad eller rädd att uppfattas som en kåtbock... Det är synd. Jag älskar en kvinna som vågar visa att hon vill ha mig, ofta!