torsdag 26 augusti 2010

Sugar Rush


Idag har jag ägnat några trevliga timmar åt att sluka en ungdomsbok: Sugar rush. Ni kanske känner igen namnet från serien som gick SVT förut? Nu finns Julie Burchills Sugar Rush i svensk översättning och då kände jag förstås att den måste läsas.

För er som inte sett serien på tv tänkte jag nu berätta lite vad boken handlar om! Kim är femton år och har det rätt stökigt hemma eftersom hennes mamma lämnat familjen och rymt med en yngre man till en ö i solen. Hennes tioårige lillebror saknar mamman oändligt mycket men pappan verkar nästan njuta av att få vara riktigt deppig utan att någon stör.

Kim går i en privatskola i Brighton, men en dag försöker hennes pappa få henne att bli arg på mamman genom att säga att "Nu när vi bara har en inkomst vet jag inte om vi har råd med din privatskola längre". Kim köper inte resonemanget eftersom mamman knappt drog in några pengar tidigare heller, men för att inte ge sin pappa nöjet att se hennes besvikelse säger hon bara att hon tycker det ska bli spännande. Kims bästis, Saint, blir mycket arg och sårad när Kim berättar att hon ska börja på den kommunala skolan och det slutar med att de bråkar och slutar umgås.

På den kommunala skolan träffar Kim på Maria Sweet, eller Sugar, och förstår med ens vad kärlek är. Men Sugar är inte helt lätt att umgås med. Hon älskar sig själv och hon älskar uppmärksamhet från killar mer än något annat.

Jag tyckte om Sugar Rush. Dels för att det fanns en trevlig smart lesbisk huvudperson som jag kunde heja på genom boken och dels för att Julie Burchill låter en lära känna karaktärerna ordentligt, så att man verkligen kommer nära dem. Hon hoppar inte över att det kan vara otrevligt och jobbigt att gå i skolan, men hon ser alltid på det hela med humor och ironi.


En recension av: Angelica

1 kommentar:

Ragnhild sa...

Sett teveserien. Den är trevlig. Kanske ska läsa boken om jag får tag i den billigt nånstans =)