söndag 1 augusti 2010

Margareta Suber: CharlieEn sådan alldeles förtjusande liten bok, för att använda Margareta Subers språk. "Charlie" är från 1932 och språket i den känns lite gammeldags, men på ett vackert sätt. Det flyter på utan att staka sig och boken är inte alls svårläst.

Charlie har åkt till den fashionabla badorten Hangö och roar sig med sina vänner. Där har hon stött på den vackra Sara och vill helst aldrig lämna hennes sida. Hennes far tycker dock inte om att Charlie roar sig med främmande människor. Han tycker inte heller om att hon inte klär sig som en kvinna ska och att hon röker och kör runt ensam i sin sportbil. Istället borde hon ägna mer tid åt honom. Därför kommer han till badorten för att försöka få henne på bättre tankar. Något som visar sig vara en svår uppgift.

En dag lämnar någon en bok i Charlies strandstol, en bok som handlar om vad som är kvinnligt och manligt och hon förstår att hon själv inte passar in i samhällets bild av hur en kvinna ska vara. Något med henne är fel. Boken säger att det finns kvinnor som älskar andra kvinnor, men då är den kvinnan till hälften man. Charlie inser att hon måste vara en sådan kvinna och att hon älskar Sara. Men känner Sara likadant?

Det är fascinerande att vissa saker inte ändras genom tiden, för visst kan man fortfarande känna igen sig i Charlies förälskelse, i förvirringen över vem hon är och i hennes sökande efter ett fungerande sätt att leva. Men lyckligtvis har omvärlden, i alla fall här i Sverige, blivit mer öppensinnad och mindre traditionsbunden sedan dess.

Läs Charlie och njut av den söta historien, det fina språket, men också av att vi kommit en bit på väg.

En recension av: Angelica
.

Inga kommentarer: