fredag 19 mars 2010

The case of the not-so-nice nurse

Angelica har läst lesbisk pulp av Mabel Maney, i form av den första boken i serien om karaktärerna Cherry Aimless och Nancy Clue, The case of the not-so-nice nurse. Boken är från 1991, men handlingen utspelar sig på 50-talet.

Huvudpersonen i boken är den naiva sjuksköterskan Cherry Aimless som dras in i ett mysterium där hon träffar både nya vänner och onda skurkar. De nya vännerna är förstås alla lesbiska och de onda skurkarna är alla män. Man får en känsla att Mabel Maney inte är särskilt förtjust i kärnfamiljer, pappor eller män överhuvudtaget. Kanske hänger det ihop med det som står om hennes uppväxt på sista sidan i boken: Maneys föräldrar dog till sjöss och hon växte istället upp med sina gammelfastrar, cirkusartisterna Maude och Mavis Maney. Allt gick bra tills Maude arresterades för mordet på sin bortgångne man, vars kropp plötsligt blev synlig under en buske under ett häftigt skyfall. Är det här sanningen? Det låter nästan som en del av boken. Med Maney känner man sig inte helt säker.

Karaktärerna i boken har Maney byggt på två befintliga litterära karaktärer i böckerna om Cherry Ames och Nancy Drew (Kitty-böckerna). Cherry Ames blev Cherry Aimless och Nancy Drew blev Nancy Clue. Piffigt, eller hur? Och äntligen blev de så lesbiska som man bara kunde önska.

I The case of the not-so-nice nurse får vi läsa om hur det går till när Cherry träffar på en sådan charmig flicka (i en underlig bar där det bara är kvinnor) att det börjar pirra i magen, hur hon får lära sig vad en butch är och om hur ett helt gäng nunnor kan bli kidnappade från sitt kloster.
Boken är skriven med humor och ironi och den är samtidigt mycket lesbisk och mycket spännande. Den tar slut alldeles för fort och man vill läsa mer. Som tur är kan man läsa mer, för berättelsen fortsätter i boken The case of the good-for-nothing girlfriend.

Mabel Maney har också gjort parodierna The Hardly Boys och Jane Bond. Hon är också känd för citatet:

“For a long time I thought I wanted to be a nun. Then I realized that what I really wanted to be was a lesbian."

Vill du läsa mer om Mabel Maney? Klicka här.


Vill du skriva en recension om någon bok du gillar? Maila den till 5flator@gmail.com!

.

2 kommentarer:

Ragnhild sa...

Ha. Har läst både Cherry Ames och Kitty en hel del när jag var yngre =)
(Cherry Ames är förresten olika sorters sjuksköterska i varje bok så jag skulle nog inte sätta att hon var boarding school nurse efter hennes namn i ett allmänt sammanhang =)

Fem flator sa...

Okidoki. =)